POLÍTICA
Economia 18/07/2011

Mas demana més reformes a Zapatero o que convoqui eleccions a la tardor

"Catalunya ha de donar exemple de com afrontar els problemes i oferir solucions, encara que les solucions provoquin una forta oposició social", diu el president de la Generalitat en una entrevista a 'The Wall Street Journal'. Reclama una agenda de reformes per a l'octubre o el novembre i, si no, eleccions anticipades

Redacció
2 min
Wall Street Journal

BarcelonaCatalunya farà el que calgui per ajudar Espanya a sortir de la crisi, però cal que el govern espanyol faci els deures. Així ho diu Artur Mas en una entrevista que aquest dilluns publica el diari nord-americà The Wall Street Journal. Mas vol liderar la reducció del dèficit espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Catalunya ha de donar exemple de com afrontar els problemes i oferir solucions, encara que les solucions provoquin una forta oposició social", diu el president la Generalitat, entrevistat pel periodista Jonathan House en el diari econòmic de Nova York propietat del magnat australià Rupert Murdoch. "Estem disposats a assumir aquestes reaccions adverses", afegeix Mas.

The Wall Street Journal defineix Mas com "el poderós líder de la regió d'Espanya, Catalunya", i diu que ha promès complir la seva part per tal de reduir l'altíssim dèficit pressupostari del país, sense importar-li el cost polític.

El diari nord-americà assegura que Mas "exerceix una considerable influència política i econòmica en un país altament descentralitzat en el qual les regions controlen més d'un terç de la despesa i els serveis bàsics com la salut i l'educació".

El president de la Generalitat està fent servir "la seva influència", diu The Wall Street Journal, per intentar assegurar que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, manté les reformes pendents a la "debilitada" economia espanyola.

Mas diu que espera que Zapatero enllesteixi la reforma del sistema bancari i la revisió del "rígid" sistema de negociació salarial que "contribueix" a una taxa d'atur del 21%. Però adverteix: "Si veiem que no hi ha una agenda de reformes a l'octubre o el novembre, hi haurà d'haver eleccions anticipades a la tardor".

Els funcionaris i les retallades

'The Wall Street Journal' també es fa ressò de la proposta del conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, que va proposar als empleats públics treballar més hores, "mentre tiren endavant els controvertits plans" consistents a la reducció de llocs de treballs i retallar en algunes prestacions del sistema de salut públic, explica el diari.

També recorda com Catalunya ha reduït el seu pressupost per al 2011 en un 10%, però que no podrà assolir els objectius de dèficit de l'estat espanyol, ja que les previsions són d'un 2,7%, 1,4 punts més que l'estipulat pel govern espanyol.

D'altra banda, Mas es mostra esperançat que a aquest esforç que està fent Catalunya, que li permetrà arribar a l'objectiu de l'1,3% de dèficit, pot ajudar a "convèncer" l'Estat per autoritzar-lo a emetre deute a llarg termini i refinançar un deute de 3.000 MEUR. "Crec que tindrem bones notícies al setembre o a l'octubre", assegura el president català.

stats