INTERNET
Economia 07/07/2012

El comerç 'online' bat rècords tot i la crisi

Dani Sánchez Ugart
2 min
En l'últim trimestre del 2011 la facturació es va desaccelerar, tot i així, va tenir un increment del 25,7% interanual.

BARCELONA.No només hi ha números vermells pel que fa al comerç. Les vendes per internet van créixer a Espanya un 25,7% el 2011, segons les dades que la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions (CMT) va fer públiques ahir. En total, el comerç online va facturar 9.201 milions d'euros, gairebé 2.000 milions més que el 2010. La xifra suposa un nou rècord històric i és un 60% més alta que la del 2009.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De l'estudi se'n desprèn que el negoci va patir una lleugera desacceleració l'últim trimestre de l'any. Tot i que en termes interanuals va créixer un 25,7% -en sintonia amb la mitjana anual-, respecte al tercer trimestre de l'any, la facturació va davallar un lleu 0,85%.

Pel que fa al nombre total de transaccions, l'increment va ser encara més important. En tot el 2011 es van fer 131 milions de compres totals per internet a Espanya (no hi ha dades per a Catalunya), és a dir, cada ciutadà va fer, de mitjana, gairebé tres transaccions comercials per internet. Això suposa un 30,9% més que el 2010, tenint en compte que només es comptabilitzen els pagaments amb targeta de crèdit, i no els que es fan per altres vies com la transferència bancària o contra reemborsament. Aquestes dades mostren una davallada en el preu mitjà de cadascuna de les transaccions. Així, mentre que el 2010 la mitjana del d'una compra per internet era de 73 euros, el 2011 va ser de 48.

Els viatges, líders

El sector que més va facturar va ser el dels viatges. En concret, les agències, seguides de les aerolínies. Entre tots dos van sumar el 26,5% del total. Pel que fa al nombre de transaccions, les descàrregues musicals, so, imatge i electrodomèstics van ser líders, en concentrar un 10,1% de les operacions.

La majoria de les vendes van ser locals, és a dir, entre compradors i venedors de l'Estat, tot i que per un petit marge de 20 milions d'euros. Això no obstant, la balança comercial va ser negativa perquè les compres de l'exterior a comerços espanyols van ser de només 296,2 milions i els espanyols van gastar 1.043 milions en comerços estrangers.

stats