INVERSIÓ
Economia 14/08/2016

El desembarcament mexicà

Magnats com Slim, Servitje, Martínez o els examos de Modelo aposten per l’empresa espanyola

Xavier Grau
3 min
El desembarcament mexicà

BarcelonaEls registres de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) demostraven aquesta setmana que el grup mexicà Finaccess -de la família Fernández-González, antics propietaris de la famosa cerveseria Modelo- s’han convertit en el segon accionista de la immobiliària catalana que cotitza a borsa Colonial, amb quasi un 10% del capital, desplaçant així el grup Villar Mir. Finaccess va entrar a la immobiliària amb un 8% al juny en una ampliació de capital a la qual va aportar dos edificis a Madrid, entre ells la seu espanyola d’IBM. Però des de llavors la companyia mexicana ha anat comprant accions de Colonial per augmentar la participació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La inversió de Finaccess a Colonial no és anecdòtica. Els grans inversors mexicans tenen els ulls posats en les empreses catalanes i espanyoles des de fa un temps. Si a l’última dècada del segle passat i la primera d’aquest les empreses espanyoles -sobretot els antics monopolis privatitzats pel govern de José María Aznar- van anar a fer les Amèriques, ara són els grans inversors d’allà, sobretot els de Mèxic, els que vénen aquí.

Les dades del ministeri d’Economia ho deixen clar. La inversió mexicana bruta directa a Espanya el 2010 va pujar a 32,7 milions d’euros, i el 2011 a 40,5 milions. El 2012 va començar a créixer fins als 118,6milions i el 2013 ja eren 631milions. Però el 2014 es van disparar fins a assolir la xifra de 1.124milions, que el 2015 va caure fins als 940 milions, tot i que quedant molt per sobre de tots els exercicis de les dues dècades anteriors.

A més de Colonial, hi ha altres companyies cotitzades catalanes que han viscut la irrupció del capital mexicà. Un cas és el Banc Sabadell. El rei del totxo mexicà Moisés El-Mann va comprar la xarxa d’oficines de l’entitat financera que presideix Josep Oliu. I al consell d’administració del banc s’hi asseu el també mexicà David Martínez, que el 2013 a aprofitar una ampliació de capital del Sabadell per fer-se amb gairebé un 5% de la propietat.

En la banca espanyola s’hi han fixat altres inversors mexicans. Aprofitant els preus barats de les accions del sector per la crisi financera, grans inversors d’aquell país, com la família Del Valle o l’inversor Ernesto Tinajero han fet, amb èxit dispar, inversions al Banco Popular i a Liberbank. Els Del Valle van liderar el 2013 l’entrada al Popular d’un grup d’inversors mexicans que es van convertir en els primers accionistes del banc amb un 6% del capital. La seva participació es va anar diluint fins a poc més del 4%, però l’aposta es va mantenir al juny quan els Del Valle van decidir subscriure la pràctica totalitat de les accions que els tocaven en l’última ampliació de capital que ha fet el banc per recapitalitzar-se.

L’altre banc català, CaixaBank, també va viure la irrupció mexicana. Primer va vendre un paquet d’oficines a Carso, la immobiliària del magnat Carlos Slim (un dels homes més rics del món), i després Slim va apostar pel banc català entrant en el seu capital i convertint-se en el seu primer accionista individual. L’atracció de Slim per Espanya no es va quedar aquí. Va rescatar la família Koplowitz, ofegada pels deutes tant familiars com de la constructora FCC. Ara Slim s’ha convertit en el primer accionista de la constructora -fins i tot s’ha vist forçat a llançar una oferta pública d’adquisició per tot el capital- i de retruc controla també la cimentera Portland Valderrivas i la immobiliària Realia.

Una altra cimentera mexicana, Cemex, també té presencia a Catalunya. I la petroliera mexicana Pemex va obrir el pas als inversors d’aquell país quan va entrar a Repsol, però la jugada no va acabar de sortir bé i el president de l’espanyola, Antoni Brufau, va guanyar el pols al soci mexicà, que va plegar veles el 2014 venent-se la participació.

Atracció per l’alimentació

Un dels sectors més atractius per als inversors mexicans sembla que és l’alimentació. Uns 190 milions va pagar la multinacional mexicana Bimbo -que presideix Daniel Servitje, descendent de la família fundadora- per la catalana Panrico. L’operació va rebre el vistiplau de Competència al juliol.

El capital mexicà també és clau en la multinacional espanyola d’alimentació Campofrío, on la mexicana Grupo Sigma, amb el seu soci xinès Shuanghui, controlen la companyia càrnia. Altres empreses espanyoles que han viscut l’aterratge de capital mexicà són, per exemple, Prisa, els cinemes Yelmo o la companyia d’autobusos Avanza.

stats