Economia 31/08/2012

El 'banc dolent' haurà de vendre els actius tòxics en un període de 10 a 15 anys

El FROB podrà endeutar-se fins a 120.000 milions i podrà intervenir d'ofici entitats no viables. De Guindos assegura que existeix un acord amb Brussel·les sobre el funcionament de la Societat de Gestió d'Actius, amb una "majoria" d'inversors privats

Ara
3 min
El ministre d'Economia, Luis de Guindos / EFE

BarcelonaEl ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha anunciat aquest divendres, després del consell de ministres, els detalls del nou marc de gestió de les crisis dels bancs, amb una nova regulació del FROB, juntament amb un reforçament del Banc d'Espanya i la creació del 'banc dolent', del qual De Guindos ha dit que "ni és un banc, ni és tan dolent".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons el ministre existeix un acord amb les autoritats comunitàries per com ha de ser el funcionament general del 'banc dolent'. Totes les entitats hauran de tenir un 9% de capital de qualitat abans de l'1 de gener del 2013. Fins ara aquests requisits eren d'entre un 8% i un 10%, depenent del nivell de dependència del mercat interbancari.

'Banc dolent'

El ministre ha explicat que es crearà una Societat de Gestió d'Actius, que comprarà els actius tòxics de les entitats i els vendrà en un període de 10 a 15 anys. El FROB podrà obligar els bancs amb ajudes a transferir els actius a aquesta societat, o 'banc dolent'. Un cop aquí se separaran i es buscaran inversors privats. El ministre ha avançat que hi ha un "acord" sobre el funcionament d'aquest banc i que crearan un reglament que definirà quins tipus d'actius es transferiran i a quin preu. Només ha dit que el principi fonamental és que ha de ser una societat "viable", amb un preu adequat perquè no es generin pèrdues. Aquest 'banc dolent' ha d'estar en vigor abans de finals d'octubre.

En aquest sentit el ministre ha dit que els actius problemàtics estan "molt ben aprovisionats" –un 80% en el cas del sòl–, i ha considerat que amb el pas del temps "acabarà generant valor".

El tipus d'actius seran "majoritàriament" immobiliaris, en concret crèdit promotor problemàtic, però no n'ha descartat d'altres tipus, com participacions en promotores, perquè ha considerat que són "qüestions tècniques". Això sí, ha aclarit, només es transferiran actius d'entitats amb ajudes públiques. Una part del capital del 'banc dolent' vindrà del FROB i la resta dels diners necessaris per comprar els actius tòxics vindrà de la capacitat d'endeutament.

El 'banc dolent' pagarà en efectiu, a canvi d'accions de la nova societat o amb deute.

Tres nivells d'actuació en la resolució d'entitats

Per això hi haurà, en un primer nivell, mesures d'actuació primerenca, que seran per a entitats amb problemes lleus i que inclouran demanar un pla d'actuació i la dimissió d'alguns dels dirigents de les entitats, o fins i tot de tota la junta, i ho durà a terme el mateix FROB.

El segon nivell serà una reestructuració, per a entitats que són viables, però que necessiten recursos, que poden tornar en un període de 5 o 10 anys. L'assistència del FROB en aquest nivell passarà pel traspàs d'actius al FROB i la concessió de préstecs o ajudes convertibles en accions.

L'últim nivell és el de la resolució ordenada, per a entitats que no siguin viables, que hagin incomplert de manera significativa els requeriments de capitals o les obligacions exigibles als bancs. Si aquesta situació s'ha de mantenir en el temps, se substituiran els dirigents i el FROB n'assumirà el control. Es crearà un banc pont, amb els actius de bona qualitat, i els tòxics es traspassaran al 'banc dolent'. "Se separà la part bona de la dolenta", ha dit De Guindos, perquè la bona "no es pot desaprofitar". Aquesta part es vendrà, per "minimitzar els costos al contribuent".

El ministre ha dit que "en principi" no hi ha previst procedir a la resolució ordenada de cap entitat en els propers mesos. I ha aclarit que aquests processos no volen dir una liquidació, sinó simplement separar els actius i vendre el negoci.

Reforma del FROB

La reforma del FROB el deixarà sense participació privada i amb 120.000 milions d'euros de capacitat d'endeutament, per poder assumir el rescat de 100.000, que se suma als 20.000 que ja tenia. Es renoven també els òrgans directius, amb un director general com a màxim dirigent.

El ministre ha explicat també que se separen "completament" el FROB i el Fons de Garantia de Dipòsits, que fins ara també servia per finançar reestructuracions d'entitats i ara servirà només per assegurar els dipòsits dels estalviadors.

De Guindos ha dit que és fonamental que hi hagi "una transparència absoluta", per això el president del FROB anirà cada trimestre al Congrés.

Preferents

Per "minimitzar els costos per als contribuents", el ministre ha anunciat que es crearà un mecanisme per garantir que siguin els creditors i els accionistes qui paguin les reestructuracions. D'altra banda, es regulen les preferents amb un mecanisme de "distribució de la càrrega", que s'aplicarà a aquest tipus de productes per substituir-los per altres productes amb una compensació de valor de mercat més un deu per cent per als inversors.

stats