28/02/2015

La lleu pujada del petroli fa repuntar la inflació

3 min
CANVI DE TENDÈNCIA 
 El preu del petroli ha començat a escalar després de tocar fons al gener.

BarcelonaA hores d’ara, la millor manera de saber com evolucionarà la inflació a curt termini és mirar com es comporta el preu del petroli. Com que els preus del barril van repuntar lleugerament durant el febrer, l’IPC d’Espanya i d’altres països europeus com Itàlia i Alemanya també va augmentar en el mateix grau, segons les dades provisionals avançades ahir pels serveis d’estadística de cada país. Tot i que la tendència a la baixa dels preus és una constant dels últims tres anys, i, per tant, és anterior a la recent davallada del cru, aquesta recuperació donarà un cert respir als que temen que l’eurozona estigui entrant en deflació, és a dir, en una caiguda sostinguda i generalitzada dels preus, que és una de les qüestions que més preocupen actualment al Banc Central Europeu. La dada d’inflació al conjunt d’Europa se sabrà dilluns.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A Espanya els preus han caigut un 1,1% al febrer respecte a un any enrere, dues dècimes menys que l’1,3% de descens registrat al gener. L’Institut Nacional d’Estadística va explicar que la variació a l’alça respon directament a l’augment dels carburants. De totes maneres, el debat sobre la deflació segueix sobre la taula: Espanya ja acumula vuit mesos seguits amb descens de preus. A més, a falta de saber els resultats detallats del febrer, al mes de gener gairebé la meitat dels productes que es recullen per elaborar l’IPC havien registrat caigudes en el preu.

Per la seva banda, Alemanya també va veure un lleuger repunt de la inflació, tot i que, igual que Espanya, va seguir registrant un IPC negatiu. En el cas de la locomotora europea, però, el descens del febrer va ser de només un 0,1%. En el cas d’Itàlia, els preus van créixer un 0,1%, un augment considerable respecte a la caiguda del 0,5% que va viure el país al gener.

Negociació pels salaris

L’evolució de la inflació té una incidència clau en la negociació que estan mantenint les grans patronals i sindicats de l’Estat per pactar l’evolució dels salaris, després dels descensos que s’han aplicat en els sous els últims anys. El govern espanyol ha defensat reiteradament que la caiguda de preus és bona perquè, aleshores, els ciutadans guanyen poder adquisitiu, tot i que els sous o les pensions no creixin. De tota manera, el secretari general de la UGT, Cándido Méndez, va rebatre ahir que aquest argument “no serveix”. “Els salaris han de créixer en termes reals i no només perquè baixi la inflació”, va defensar Méndez.

Per la seva banda, Comissions Obreres va afegir ahir que no signarà cap acord salarial que no suposi un augment de com a mínim l’1% en els sous a tot l’Estat.

Tot i que el president de la CEOE, Joan Rosell, va dir que l’acord salarial arribaria abans que s’acabés el mes de febrer, les posicions de les dues parts no sembla que s’acostin gaire. Aquesta mateixa setmana el vicepresident de la CEOE, Juan Pablo Lázaro, va demanar que els salaris es limitin el màxim que es pugui per “poder generar ocupació”.

Ha tocat fons el preu del cru?

Al gener el petroli va tocar el nivell més baix dels últims anys en situar-se en 45 dòlars per barril de Brent. Però els experts comencen a entreveure un canvi de tendència després de l’alça experimentada durant el mes de febrer. Segons el consens dels 31 analistes consultats per l’agència Reuters, el preu mitjà del barril aquest any serà de 59 dòlars, quatre dòlars per sobre del nivell que tenia ahir. El preu fins i tot seguirà escalant durant l’any que ve i se situarà en els 71,8 dòlars de mitjana.

stats