Economia 03/11/2014

El president de Cecot reinvidica el 9-N i un "país nou"

El líder de la patronal vallesana intervé a la Nit de l'Empresari: "El país que tenim no és el que necessitem i volem"

Elena Freixa
3 min
El president de Cecot, Antoni Abad, amb el president de la Generalitat, Artur Mas. MANOLO GARCÍA

BarcelonaEl president de la patronal vallesana Cecot, Antoni Abad, ha defensat la votació del 9-N, demanant a l'Estat que deixi que els ciutadans catalans s'expressin a través del que ha de ser un element estructural de qualitat democràtica. "Hem decidit deixar de ser infants i com a adults no admetem que se'ns imposi el nostre futur", ha dit aquest dilluns davant d'un auditori amb un miler d'empresaris i acompanyat del president de la Generalitat, Artur Mas.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Abad ha aprofitat el sopar anual amb motiu de la Nit de l'Empresari de Cecot, aquest any convocat a Barcelona, per demanar "un país nou". "El país que tenim no és el que necessitem i volem", ha defensat, i ha afegit que s'ha de donar veu als catalans per triar el camí. La convivència es basa en la llibertat, ha insistit.

"El que estem vivint acabarà bé perquè veig una societat mobilitzada amb ganes de protagonitzar el futur amb esperança i ordre", ha dit l'empresari. Ha demanat directament al president Mas que canalitzi correctament l'energia positiva que desperta l'escenari actual de Catalunya.

Com a veu de la patronal vallesana, ha dit que els empresaris volen que es treballi en "la reconciliació" i en la recuperació dels "afectes perduts", però ha defensat que la via de la consulta és innegociable com a mecanisme de "qualitat democràtica" a Espanya.

La seva intervenció en la inauguració de la trobada, que clourà posteriorment Mas, ha estat un repàs sobre la crisi no només econòmica, sinó també institucional que esquitxa "amplis espectres polítics i econòmics". "La relaxació moral de la nostra societat és una debilitat gravíssima que afecta greument la confiança", ha insistit l'empresari.

Revolució a les patronals

El discurs també ha inclòs una alerta davant moviments polítics i socials emergents, com Podem: "La defensa del progrés es canalitza per camins consolidats i transparents allunyats dels extrems: l'assemblearisme per un costat i, per l'altre, delegar el vot cada quatre anys en unes llistes tancades".

Pel que fa al paper de la patronal i de la resta d'agents socials (sindicats i organitzacions empresarials), Abad ha apel·lat al canvi per renovar la visió i adequar-la al rol que és útil avui. "L'associacionisme empresarial, per ser eficaç i servir bé l'economia, ha d'evolucionar", ha opinat. S'ha referit en concret al manifest empresarial del Far de Sant Sebastià (on per cert es va defensar obertament la consulta del 9-N) com una mostra de l'esperit "combatiu" que cal que tingui l'empresariat.

Cal inversió i reformes

Abad ha reclamat una inversió pública que acompanyi el potencial que demostren les indústries, centres tecnològics i científics. "On són les inversions orientades a la competitivitat?", s'ha preguntat en referència al corredor mediterrani i l'aposta més decidida per la recerca. Ha reclamat pressupostos que prioritzin aquests aspectes tant a Catalunya com a l'Estat.

Ha demanat les reformes que "fa set anys que demanem", referint-se concretament a la tributària i a la fiscal, però també fent esment explícit a d'altres clams de l'empresariat com ara els elevats costos energètics o la morositat que arrossega el sector públic a l'hora de fer front als seus pagaments amb les empreses.

Segons Abad, "el crèdit no és un problema" sinó que cal abordar la manera com s'analitzen els riscos per concedir finançament a les empreses. Ha destacat l'esforç abocat al programa Reempresa per part de Cecot, una iniciativa que pretén salvar negocis garantint el seu traspàs ja sigui per la via del relleu empresarial o la venda a un tercer que en pugui assegurar el futur quan l'empresari vol abandonar pel motiu que sigui.

S'ha referit en concret al Vallès, que ha presentat com la "fàbrica" de Catalunya i una gran font de creixement del PIB nacional. Prenent les paraules de l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, Abad ha dit que si Barcelona és la 'boutique' del disseny, les fàbriques i magatzems es troben al Vallès.

stats