FINANCES
Economia 28/11/2015

El preu de l’acció, maldecap a CaixaBank

El primer banc català no aconsegueix aturar la caiguda dels seus títols malgrat els bons resultats que acumula

Albert Vidal
3 min
CaixaBank veu com un bon senyal que el fons nord-americà Invesco adquirís l’1% de les seves accions a principis de novembre.

BarcelonaFa poques setmanes Gonzalo Gortázar presentava als mitjans els resultats de CaixaBank del tercer trimestre, en què els beneficis del grup es van disparar un 57% amb millores en pràcticament tots els indicadors. Però el conseller delegat de l’entitat catalana es mostrava prudent davant els periodistes abans de l’acte: “Tenim bones notícies i algunes que no ho són tant”.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons ha pogut saber l’ARA, la principal preocupació dels executius del banc passa ara mateix pel preu de les seves accions i així ho han reconegut en reunions amb inversors. Això es va veure en el que va passar amb l’anunci dels resultats, on anunciaven el segon millor augment de beneficis de tota la gran banca espanyola: l’acció de CaixaBank va ser la segona que més va caure aquell dia a l’Íbex-35.

Però el problema ve de lluny. N’hi ha prou a mirar els dos últims anys (quan la banca per fi ha elevat beneficis després d’eixugar la llosa de les pèrdues immobiliàries per remuntar els resultats) per comprovar com està costant als actors del sector d’aixecar el preu de les seves accions. El primer dia de cotització d’aquest any una acció de CaixaBank es venia a 4,376 euros. Aquesta setmana estaven a 3,45, amb una caiguda que supera el 20% malgrat els mesos de bondat a l’entitat.

Un portaveu de l’entitat explica que “l’acció va amb el sector” i que el repunt del crèdit no ha estat tan fort com s’esperava, cosa que ha afectat tots els bancs espanyols. En efecte, en els últims dos anys, només Bankia i el Sabadell han vist créixer tímidament les seves accions, mentre que tant el Santander, com el BBVA, el Popular i la mateixa CaixaBank han tingut caigudes. Les mateixes fonts recorden que malgrat l’atonia actual del preu de l’acció, tres quartes parts dels analistes recomanen mantenir o comprar accions de l’entitat, i que la recomanació de venda està entre les més baixes del sector. En aquest sentit, CaixaBank recorda que a començaments de mes el fons nord-americà Invesco va adquirir més d’un 1% del banc català, enviant el senyal que considera que l’acció està infravalorada pels mercats.

El fet és que els últims resultats de CaixaBank confirmen la recuperació de l’entitat. El ROTE (rendibilitat del capital) del negoci bancari ja arriba al 12,8% i el cost del risc segueix una evolució molt positiva. El llast que encara manté el banc és el sector immobiliari, que li ha reportat unes pèrdues de 1.019 milions entre el gener i el setembre i que perjudica tot el grup.

Dubtes als mercats

L’analista de GPM Gloria Ortiz explica que els dubtes que segueixen suscitant els bancs a la borsa es deuen al seu model de negoci. “Els beneficis pugen sobretot perquè tots tenen menys provisions immobiliàries”. Aquesta experta esmenta també l’amenaça del fintech i de l’exposició de molts bancs a mercats com el sud-americà. Ortiz assenyala encara una altra cosa: els temuts requisits de capital que marca la nova normativa europea, que sovint ha obligat els bancs a portar a terme ampliacions de capital, fet que a la llarga dilueix les participacions dels accionistes i afecta la rendibilitat de la seva acció.

Xavier Brun, director del màster de mercats financers de la Universitat Pompeu Fabra, afegeix un altre factor a tenir en compte: els tipus d’interès que fixa el BCE, que es mantenen en mínims històrics. “El marge és petit perquè els tipus no estan al 4% o al 5% com ara fa 15 anys”, raona. “Els productes que tenen més beneficis no són pròpiament bancaris; els ha ajudat molt el fet de tenir bons de deute públic”, explica.

En el sector s’ha instal·lat la creença que les accions seguiran baixes a llarg termini i a CaixaBank la qüestió preocupa: Gortázar insisteix a cada compareixença pública en la importància del fet que als accionistes els compensi ser-ho.

stats