Economia 16/05/2013

Rajoy descarta el gran pacte que li demanen els sindicats i la patronal

Així ho ha explicat el president espanyol després de reunir-se amb patronal i sindicats amb la pitjor dada d'atur de la història sobre la taula

Joan Faus
3 min

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha dit aquest dijous que ha acordat amb els sindicats i les patronals empresarials mantenir un via de diàleg en l'àmbit de les pensions, la situació laboral i de la Seguretat Social, però ha descartat arribar a un gran pacte per sortir de la crisi, com li han reclamat els agents socials.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una roda de premsa després de la trobada, Rajoy ha explicat que l'executiu estudiarà amb els agents socials "mesures de protecció social" per "els sectors més desfavorits". També hi hagut coincidència en millorar el finançament de les pimes.

El president ha optat per veure el cantó positiu de les coses i ha tret importància a les diferències amb els agents socials per assolir un gran pacte. "Hi ha coses en què no estem d'acord, tampoc passa res, el govern ha d'assumir les seves responsabilitats", ha afirmat.

Uns minuts abans, el secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, ha afirmat que els sindicats han fet "un esforç sincer" per arribar a un gran acord amb el govern "sense posicions maximalistes" però que sembla poc probable que es produeixi. El líder de CCOO ha tornat a insistir que Espanya viu "una situació d'emergència nacional" i que són necessàries polítiques d'estímul de l'economia.

No obstant, Toxo ha explicat que el president del govern els hi ha ofert tractar d'arribar a consensos puntuals en afers concrets, com la reforma de les administracions públiques, la situació dels joves aturats o la reforma del sistema de pensions.

Per la seva banda, el secretari general de la UGT, Cándido Méndez, ha afirmat que "la temperatura social demana a crits un consens laboral, parlamentari i institucional". I ha afegit: "No estem parlant d'un pacte d'estat com els del passat sinó de formulacions per definir un camí comú però el president del govern considera que no hi ha condicions per endinsar-se en aquest camí".

Méndez ha explicat que Rajoy no els ha donat arguments concrets per justificar el seu rebuig a un gran pacte. Segons les centrals, el president espanyol els hi ha dit que els "temes capitals" són la situació europea i l'augment de la concessió de crèdits i que per tant "qualsevol element alternatiu pensa que no resol el problema". Entretant, Toxo ha afirmat que Rajoy ha dit que veia "poc probable" un gran pacte per la "conjuntura política i l'escenari europeu".

D'altra banda, el líder de la UGT ha reclamat que s'utilitzin els marges addicionals de dèficit atorgats per Brussel·les fins el 2016 per "contenir la sagnia" de destrucció d'ocupació i "protegir els milions de persones que no tenen cap renda".

Els sindicats també han demanat a Rajoy, en un document de propostes, canvis en la política fiscal o que el Banc Central Europeu (BCE) faci polítiques expansives, com la compra de deute públic o l'ajuda en la concessió de crèdits a les pimes.

El president espanyol els hi ha ofert diàleg per buscar solucions contra la crisi, però ha rebutjat canviar la reforma laboral. Ha estat la primera reunió conjunta amb els agents socials i es fa amb la pitjor dada d'atur de la història de l'Estat, per damunt dels 6 milions d'aturats. Segons fonts de l'executiu, en la trobada Rajoy ha reconegut els esforços que estan fent patronal i sindicats per contribuir a superar la crisi i es mostrarà obert a escoltar propostes, tot i que els ha deixat clar que no té intenció de variar la seva reforma laboral, que compta amb un frontal rebuig per part dels sindicats.

Rajoy ja va descartar dilluns passat fer canvis en la reforma laboral. Les seves paraules sortien al pas tant de les peticions del PSOE i dels sindicats per retirar-la com de la proposta de la Comissió Europea de crear un contracte únic per reduir la dualitat del mercat laboral i de les veus de l'executiu alemany favorables que Espanya endureixi la reforma.

El secretari general d'UGT, Cándido Méndez, i el de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, han anat a la Moncloa amb un nou document d'alternatives per a la reactivació econòmica i la creació d'ocupació.

Per la seva banda, el president de la CEOE, Joan Rosell –que ha anat a la Moncloa amb el president de la Cepime, Jesús Terciado–, creu que és important arribar a acords davant aquesta situació "excepcional", però ha advertit que les alternatives que pactin han de ser "amb la calculadora a la mà". Per això, troba que en la reunió d'avui cal parlar, intercanviar opinions i posar alternatives sobre la taula.

L'última vegada que els representants dels agents socials van estar amb Rajoy al Palau de la Moncloa va ser el 12 de març, quan es va presentar l'Estratègia d'Emprenedoria i Ocupació Jove 2013-2016.

Rajoy ha mantingut dues trobades amb els líders sindicals des que va guanyar les eleccions, el 30 de novembre del 2011, uns dies abans de prendre possessió com a president, i el 26 de juliol del 2012, quan Toxo i Méndez el van informar del calendari de mobilitzacions contra els ajustos del govern espanyol.

stats