FINANCES PÚBLIQUES
Economia 19/12/2014

2014: rècord en deute i en baixos tipus d’interès

El Tresor espanyol ha pagat de mitjana només un 1,56% per captar 136.700 M€

Xavier Grau
3 min
Montoro diu que les condicions del mercat és el que permet rebaixar els interessos a les comunitats.

BarcelonaEl Tresor espanyol ha batut el 2015 el rècord d’emissions de deute públic, amb 136.679 milions d’euros. Això sí, a un preu més barat que l’any passat, ja que el cost mitjà ha passat del 2,45% a l’1,56%, amb dades del tancament de novembre. I en l’última emissió de l’any, que va ser ahir, es van captar 2.615 milions amb substancials rebaixes dels tipus d’interès respecte a l’anterior emissió, i amb sobredemanda, que va portar a col·locar més paper que els 2.500 milions inicialment previstos. La primera subhasta del 2015 serà el 8 de gener.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb les emissions d’aquest any el Tresor ha cobert amb escreix les necessitats de liquiditat de l’economia espanyola. Si en els pitjors moments de la crisi els mercats estaven tancats, ara hi ha confiança suficient, cosa que es demostra amb la sobredemanda en la majoria d’emissions i en el relaxament de la prima de risc. Ahir la prima es va col·locar en 113 punts, i el bo espanyol a deu anys marcava un nou mínim de l’1,74%.

Noves modalitats

El bon moment dels mercats també ha permès aquest any a l’Estat col·locar noves modalitats de deute no experimentades fins ara. Per exemple, l’1 de setembre es va fer per primer cop una emissió de 1.000 milions a 50 anys, amb un rendiment del 4%. I també s’han fet diverses emissions que tenen la rendibilitat lligada a la inflació europea.

Rodrigo García, analista de XTB, explicava ahir a Efe que la rebaixa del cost de les emissions demostra la confiança dels inversors. Aquest analista atribueix gran part de la caiguda de tipus a “les agressives mesures del Banc Central Europeu per combatre la deflació i impulsar el creixement”.

Però, tot i que el finançament és molt més barat, aquest analista adverteix que hi ha una “brutal” quantitat d’emissions vives. De fet, el deute públic del conjunt de les administracions espanyoles es va situar al tancament d’octubre en 1,016 bilions d’euros, equivalents al 96,5% del PIB, segons les dades del Banc d’Espanya. L’objectiu del govern espanyol és tancar l’any per sota del 97,6% del PIB.

Montoro vol tenir més control

L’accés més fàcil als mercats de capitals que té ara el Tresor espanyol el vol aprofitar el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, per “mutualitzar” el deute de les comunitats. La proposta del ministre, segons va concretar ahir al Congrés, és que les comunitats no vagin directament als mercats, sinó que ho faci l’Estat en nom de totes, i després el govern espanyol deixaria als governs autonòmics i als ajuntaments -tal com ja ho està fent amb el fons de liquiditat autonòmic (FLA) i els fons de proveïdors- els diners, però a un tipus d’interès zero.

Aquesta proposta l’explicarà Montoro a la Comissió d’Administració Local (Cenal) i al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) dimarts. Montoro manté aquesta com l’única proposta per facilitar liquiditat a les comunitats, sense acceptar altres possibilitats com la flexibilització dels objectius de dèficit o la fixació d’objectius diferents per a cada comunitat segons la seva situació, tal com han demanat algunes comunitats, entre les quals Catalunya.

El ministre va assegurar ahir al Congrés que la seva proposta no s’ha pogut fer abans perquè el Tresor no podia captar finançament com ho fa ara, i va desvincular la proposta del calendari electoral, amb votacions per als ajuntaments i algunes comunitats la primavera vinent. El portaveu de CiU al Congrés, Pere Macias, va donar la benvinguda a la proposta, tot i que la troba “clarament insuficient”. El portaveu d’hisenda del PSOE al Congrés, Pedro Saura, va dir que és una proposta “garrepa”.

stats