DIARI DE CAMPANYA D'ERC

El món al revés d'ERC: Rufián afirma que no és independentista i Ana Surra crida "'Viva España!'"

Els republicans repliquen a crits unionistes i a demandes de l'associació de veïns de Sant Roc perquè prioritzin l'eix d'esquerres al nacional

Roger Tugas
3 min
Gabriel Rufián i Santi Vidal, acompanyats pel senador Bernat Picornell i la regidora de Badalona Agnès Rotger

BarcelonaA ERC quasi tothom reconeix a Josep-Lluís Carod-Rovira el mèrit d'haver virat el discurs del partit fins al punt de dur-lo a defensar un independentisme no nacionalista que permetés fer el projecte més integrador per a nous sectors que fins llavors no s'hi havien sentit atrets. Tot i això, Oriol Junqueras ha acabat d'ajustar una mica més la formació amb l'objectiu reiteradament explicitat de fer que "s'assembli al màxim possible a la societat que vol representar", cosa que implica sumar-hi tot tipus de col·lectius, fins i tot contradictoris en alguns elements entre ells. Una fórmula que ja li va servir per assolir el 2011 l'alcaldia Sant Vicenç dels Horts, precisament al Baix Llobregat, quan ERC s'estava enfonsant arreu del país.

Els últims anys, de fet, els republicans han trencat definitivament un tabú històric amb la llengua castellana quan Junqueras es va mostrar favorable a la seva oficialitat en una Catalunya independent i quan va començar a col·laborar estretament amb l'entitat Súmate, que desacomplexadament fa independentisme en castellà. Fruit de l'aliança, el trencament de l'equivalència entre nacionalisme i independentisme es va eixamplar i Eduardo Reyes va esdevenir diputat al Parlament com a quota republicana a Junts pel Sí i Gabriel Rufián va ser escollit cap de files d'ERC el 20-D i altra vegada el 26-J.

Sigui com sigui, aquest dissabte s'ha vist una imatge poc habitual i impensable fins fa poc. O, més ben dit, s'han sentit unes declaracions inimaginables en candidats republicans. Encara es percep estrany sentir que tant Rufián com la número quatre de la llista, Ana Surra –uruguaiana de naixement, de Nou Barris d'adopció–, facin dos parlaments en castellà en quasi tots els actes d'ERC. Les sorpreses, però, ja no són només en la forma, sinó també en el fons.

Han arribat en el torn de preguntes. Durant un acte sobre el dret a l'habitatge al barri del Congrés de Badalona, a prop del de Sant Roc, algun vianant solitari ha interromput els parlaments amb crits de "'Viva España!'". Coses de jugar fora de casa, en un espai on ERC i l'independentisme no té les quotes més grans de suport –tot i que ara hi governa–. Surra, però, ho ha entomat amb elegància i ha respost amb un altre "'Viva España!'". "'Viva España y viva Cataluña! Nosotros no romperemos España, queremos salir. Ellos son España y nosotros Cataluña!'", ha insistit.

Debat amb l'associació de veïns de Sant Roc

Seguidament i de forma més convencional, Enrique Lara, secretari de l'Associació de Veïns de Sant Roc, ha criticat alguna actuació d'ERC a l'Ajuntament de Badalona i ha demanat a Rufián que "'esto de la izquierda lo pongamos a la práctica'". "'No tengo un nivel tan alto de política, me muevo por cosas más básicas, la igualdad social y la lucha de clases'", ha confessat, i per això ha demanat prioritzar l'eix social al nacional.

Llavors, ha estat Rufián –que s'ha identificat algun cop com a votant històric d'IU– qui li ha replicat. "'Yo no soy independentista, yo soy de izquierdas y republicano. Lo del independentismo es transitorio. La gente no come banderas, no queremos cambiar una bandera por otra, estamos para cambiarlo todo'", ha defensat, i encara ha afegit: "'No nos queremos separar de nadie. La tierra no se separará, el sol seguirá saliendo igual. Queremos convivir de forma diferente, no tener miedo de la democracia'".

De fet, el programa dels republicans defensa que "la independència contribuirà a millorar les relacions amb Espanya posant solució als actuals problemes de convivència política entre Catalunya i l'Estat". Fins i tot defensa no "descartar l'iberisme com a reivindicació cultural, geopolítica i econòmica que cohesiona tots els pobles i estats (presents i futurs) de la península Ibèrica, conformant una gran regió europea com pot ser l’escandinava".

En tot cas, fi de la discussió i viratge d'ERC conclòs. Ara bé, els republicans també tenen simpatitzants en aquell barri, tot i que alguns arriben tard. Dues senyores s'hi han acostat quan ja havia acabat l'acte i han preguntat quan començava, que una estona abans els havien dit que encara trigaria. "Ja s'ha acabat i els candidats ja han marxat", els ha respost el mateix Rufián, sorneguer. Elles, amb el carretó d'anar a comprar, se n'han anat amb el cap cot. Potser simpatitzaven amb ERC, però decididament no eren fans del seu candidat, a qui ni li coneixien la cara.

stats