"Lliçons, poques": xoc de visions sobre Catalunya (i Espanya) al debat a set de TVE

Rufián (ERC), Campuzano (CDC) i Esteban (PNB) ataquen Errejón (Units Podem) per tenir un doble discurs sobre el referèndum

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
Els participants del debat a set a TVE, d'esquerra a dreta: Aitor Esteban (PNB), Gabriel Rufián (ERC), Íñigo Errejón (Units Podem), Pablo Casado (PP), Julio Somoano (moderador), Soraya Rodríguez (PSOE), Carles Campuzano (CDC) i Juan Carlos Girauta (C's). EFE

MadridUn debat a set no és un format senzill. Els sis candidats catalans al 26-J diumenge van marcar el camí a TV3. Aquest dilluns TVE ho ha fet encara més difícil: s'han enfrontat els representants dels set grups parlamentaris al Congrés en "el debat més plural". El resultat? Un debat a dos nivells: un entre els quatre partits estatals i un altre entre els representats dels partits sobiranistes i nacionalistes. Al plató: el vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado; la candidata del PSOE per Ciudad Real, Isabel Rodríguez; el número dos d'Units Podem, Íñigo Errejón; el portaveu de C's a la cambra baixa, Juan Carlos Girauta; el cap de llista d'ERC el 26-J, Gabriel Rufián; el candidat de CDC per Barcelona, Carlos Campuzano, i el portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban. El moderador: el periodista Julio Samoano.

Els possibles pactes després del 26-J han marcat el tret de sortida del debat. Sense cap novetat. Tant ERC com CDC i el PNB poc tenien a dir-hi, més enllà de les línies vermelles que ja han marcat fins ara. Però si un moment àlgid ha tingut el debat ha estat sobre el model territorial. Gabriel Rufián ha pres la batuta i ràpidament se li ha acabat el temps d'intervenció –"Senyor Rufián, no sé en altres llocs, però en aquest estudi es compleixen unes regles", li ha respost el moderador quan volia allargar-se–. Campuzano ha pres el testimoni per atacar Íñigo Errejón i acusar-lo de tenir un doble discurs sobre el referèndum a Barcelona i Madrid. Aitor Esteban s'hi ha sumat acusant la formació morada de voler llimar competències. Units Podem va ser primera força el 20-D tant a Catalunya com a Euskadi.

Errejón després s'ha hagut d'enfrontar al discurs de PP, PSOE i Ciutadans. Ja en el vessant social i econòmic s'han format dos blocs ideològics més a la dreta i l'esquerra. Però igual que va passar en el debat de TV3, ERC i CDC han evitat enfangar-se i s'han dirigit a l'herència del PP.

Recuperem alguns dels moments més calents d'un debat que ha durat dues hores, sense interrupcions –TVE no té publicitat.

La raó d'unes segones eleccions

"Portem mitja hora de debat i no s'ha dit per què som aquí: per Catalunya", ha dit Rufián sobre els pactes. "Els grans partits de la política espanyola no tenen un projecte compartit sobre el futur del model territorial. Els demano audàcia. Poden fer el ridícul si tornem a unes noves eleccions", ha afegit Campuzano. "No és veritat que Catalunya fos la pedra angular de les converses" per formar govern, ha replicat Errejón.

El bloqueig dels pressupostos a Catalunya

Preguntat sobre el motiu pel qual Catalunya Sí que es Pot no ha donat suport als pressupostos de Junts pel Sí, Errejón ha respost que perquè "s'assemblen als del senyor Mas". "Jo li faig una esmena a la totalitat: a la política catalana no hi ha bloqueig", li ha replicat Rufián. "Lliçons, poques", ha afegit, i ha recordat que els partits estatals no s'han sabut posar d'acord per formar govern i que estem en una repetició d'eleccions.

Model territorial

PP i PSOE han tingut problemes per diferenciar-se en aquest bloc, ja que s'han hagut de concentrar a intentar posar al mateix sac Units Podem i els partits independentistes, quan ERC i CDC no feien altra cosa que atacar Errejón. "No permetrem que se separin per ideologia els catalans", ha dit Casado. "La qüestió catalana no és la catalana, sinoó l'espanyola", ha dit Rodríguez, i ha donat les gràcies a qui va treballar per l'estat de les autonomies.

Campuzano ha evitat fer una defensa aferrissada del referèndum i ha posat de línia vermella per permetre la formació de govern la creació d'una comissió parlamentària per abordar l'encaix de Catalunya. Errejón ha brandat un "missatge de fraternitat" enfront del "xoc de trens" del PP. "La diferència entre Podem i nosaltres és que ja tenim el país que ells volen", ha conclòs Rufián, i ha recordat que PP i PSOE ja són minoria a Catalunya.

El "desafiament" independentista

El moderador ha parlat del procés com del "desafiament" independentista, un terme molt utilitzat per la premsa madrilenya. Rufián li ha replicat que "el que passa a Catalunya no és un desafiament, si no que és democràcia". I ha posat l'exemple d'un "conservador" com David Cameron que ha organitzat dos referèndums al Regne Unit: el d'Escòcia i el del 'Brexit'.

El 'gordo' Pujol

Una de les picabaralles més llargues de la nit ha estat entre Girauta i Campuzano. El candidat de C's ha reclamat a CDC i ERC que no li donessin "cap lliçó de catalanitat". Segons ell, el partit taronja representa una "catalanitat constructiva i europeista". "No explica Girauta que el seu partit va néixer per trencar el model de convivència català", li ha replicat el candidat de CDC. Campuzano ha explicat que el govern espanyol no compleix amb sentències històriques del Tribunal Constitucional com el traspàs de beques o bé el dèficit fiscal. "I el senyor Pujol?", li ha replicat Girauta. "C's és un partit profundament radical", ha conclòs Campuzano. "Deixin-se d'il·legalitats", li ha etzibat Girauta.

Rufián ha ironitzat que ja li estranyava que durant el debat no sortís "la grossa" Veneçuela, quan Girauta ha tret el tema. "I 'la grossa' Pujol?", li ha llançat el portaveu de C's. El cap de llista d'ERC li ha proposat fer un tracte: que si no li parla de Pujol, tampoc li parlarà de Rato, perquè són ombres de dos partits amb qui han pactat.

stats