transició a Egipte
Especials 03/02/2012

Quatre morts per la policia en les protestes per la tragèdia de l'estadi egipci

Fonts mèdiques asseguren que són manifestants morts per foc real de la policia. Les protestes continuen a Tahrir i el Ministeri de l'Interior, i ja hi ha 600 ferits

Agències
2 min
Els manifestants evacuen un ferit al Caire / AFP

El CaireQuatre persones han estat assassinades i més de 600 ferides en les protestes que han sacsejat Egipte després de la mort, dimecres, de 74 persones en enfrontaments a l'estadi de futbol de Port Saïd. Els responsables mèdics han explicat que han mort per ferides de bala de la policia, que està dispersant amb foc real les manifestacions de protesta després de la tragèdia, segons asseguren diversos testimonis.

Al Caire, milers de manifestants continuaven aquest divendres al carrer, després d'una jornada de forts enfrontaments amb la policia. Una de les protestes més grans s'adreça al ministeri de l'Interior, on les forces de seguretat disparen gas lacrimogen i perdigons. Segons l'agència Associated Press, almenys un manifestant ha estat assassinat aquest matí. A Suez, ja són tres les víctimes mortals causades pels trets dels cossos de seguretat, segons fonts hospitalàries.

Els seguidors d'Ahli, el club de futbol més gran del Caire al qual pertanyien la majoria de víctimes del linxament de l'estadi, era un dels col·lectius més actius en la revolució que va derrocar Hosni Mubàrak i acusen la policia d'haver organitzat una vendeta. Els "ultres" denuncien que la policia es va retirar i va llançar els seguidors de l'equip contrari, el Masri, contra ells.

El primer ministre, Kamal Ganzuri, va anunciar dijous el cessament del cap de l'associació de futbol d'Egipte i va ordenar a la fiscalia que n'interrogués tota la junta. També els responsables de seguretat de Port Said estan suspesos i sota custòdia.

L'episodi ha obert una crisi política al país, que torna a qüestionar el rol dels militars en la transició política. Els Germans Musulmans, que dominen el primer parlament elegit democràticament a la història del país responsabilitzen dels fets "faccions internes amb connexions amb l'antic règim". Altres diputats, en canvi acusen directament la junta militar.

stats