BBVA AMB TERRITORIS SOLIDARIS

"Encara hi ha gent que no sap què és l'autisme i que el confonen amb una mala educació o una mala conducta"

Entrevista a Olga Gisbert, directora de la Fundació Bellaire

Judit Monclús
2 min
Olga Gisbert és la directora de la Fundació Bellaire

Amb la iniciativa Territoris solidaris, BBVA CX dona suport econòmic a projectes de diferents entitats socials. La Fundació Bellaire ha estat una de les beneficiàries d'aquesta cinquena edició.

La desconeixença dels trastorns vinculats amb l'autisme, estigmatitzen qui els pateix?

Cada vegada se'n va sabent més, però malauradament això encara passa. Hi ha gent que no sap què és l'autisme i que ho confon amb mala educació o mala conducta. L'estigma el veiem més en les persones amb menys afectació, perquè el fet que no presentin cap tret físic que hi estigui associat, com passa per exemple amb la síndrome de Down, no ajuda a entendre que al seu darrere hi ha un trastorn.

Amb quins objectius neix la Fundació Bellaire?

Amb la voluntat de donar atenció educativa i terapèutica a les persones (infants i adolescents) diagnosticades de trastorn de l'espectre autista (TEA) i d'atendre les seves famílies, receptores de molt dolor i preocupació per millorar la seva qualitat de vida. Persegueix la recerca i fa formació als professionals que volen dedicar-se a treballar-hi.

Compteu amb l'Escola Bellaire, que treballa l'educació terapèutica.

L'educació terapèutica és l'eix vertebrador de l'atenció als alumnes. És l'harmonia entre la pedagogia i la psicologia. Des del coneixement profund que ens aporta la psicologia, del que comporta un trastorn tan complex, es dissenya un pla d'intervenció, un vestit a mida per a cada persona, i s'elabora un pla educatiu i terapèutic individual.

Quines són les necessitats més específiques dels alumnes?

Necessiten suport en les àrees de comunicació i llenguatge, flexibilitat i conducta, en la relació social i afectiva, en l'autonomia, els aprenentatges i l'oci, entre d'altres. L'autisme afecta totes les àrees del desenvolupament. A més, les persones diagnosticades de TEA tenen menys neurones mirall, que són les que faciliten l'empatia i fer una lectura correcta dels estats emocionals dels altres.

Com valoreu la iniciativa 'Territoris solidaris' del BBVA?

Ens permet arribar molt més lluny. L'administració no arriba a tot arreu i els centres com el nostre necessitem buscar altres fundacions o entitats sensibles als problemes dels nostres infants.

Com vau rebre que els treballadors de l'entitat us proposessin per ajudar a impulsar els vostres projectes?

Amb sorpresa, il·lusió i gratitud. Som un col·lectiu força oblidat. Hi ha altres competidors molt grans i potents, amb fundacions importants al darrere, com grans hospitals que poden presentar projectes molt importants. Que ens proposessin va ser un bri d'esperança en una societat que darrerament està molt castigada i desesperançada en l'àmbit d'ajudes socials.

En què repercuteixen els 10.000 euros rebuts?

Hem pogut habilitar un espai i comprar material molt costós que no hauríem pogut adquirir. Parlem d'una sala multisensorial per treballar amb els infants a escala visual, tàctil, auditiu, propioceptiu i vestibular. Aquest treball busca integrar en l'àmbit sensorial els estímuls que sovint, en l'autisme, queden dissociats o que només entenen com a estímuls aversius dels quals cal defensar-se.

stats