CATÀSTROFE AL JAPÓ
Especials 12/04/2011

La crisi nuclear de Fukushima ja està al mateix nivell que la de Txernòbil

Puja des del grau 5 al 7, el pitjor de l'escala internacional per mesurar els accidents atòmics. Una nova rèplica ha afectat aquesta matinada el país nipó

Agències
2 min
Els operaris han controlat l'incendi que s'ha produït a Fukushima després de l'últim sisme / TEPCO

BarcelonaLa crisi nuclear provocada a la central de Fukushima per l'impacte del terratrèmol i el tsunami que van copejar el Japó fa tot just un mes ja és igual de greu que el pitjor desastre nuclear de la història, el que es va viure a la central ucraïnesa de Txernòbil el 1986. Les autoritats del Japó han augmentat la severitat de la crisi des del grau 5 fins al grau 7, el nivell més alt de l'escala internacional que mesura la gravetat dels incidents atòmics. Després que un altre terratrèmol hagi remogut aquesta matinada l'est del país, un incendi ha tornat a afectar la planta energètica de Fukushima, tot i que en les últimes hores els enginyers semblen haver controlat les flames. Els esdeveniments dels últims dies indiquen que el gestor de la planta és encara lluny d'aconseguir refer els sistemes de refrigeració dels reactors, un fet crític per aconseguir rebaixar la temperatura de les sobreescalfades barres de combustible.




Un nivell d'incident 7 implica un vessament de radioactivitat major amb efectes generalitzats sobre la salut i el medi ambient, segons l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica. Amb tot, diversos experts asseguren que el nou nivell exagera la severitat real de la crisi i que l'incident no es pot comparar amb el desastre de Txernòbil, que va emetre radiació sobre la major part d'Europa. L'Agència de Seguretat Nuclear del Japó ha recordat que les emissions radioactives de Fukushima són un 10% de les que va alliberar la central ucraïnesa.

El portaveu de l'agència, Hidehiko Nishiyama, ha explicat que, a diferència del cas de Txernòbil, a Fukushima el nivell de radiació, tot i ser alt, permet que els operaris treballin en les instal·lacions per estabilitzar les quatre unitats més danyades. Nishiyama ha insistit que els dos accidents, els únics que han rebut el nivell més greu de l'escala INES, són diferents, ja que a Txernòbil va esclatar el nucli del reactor, mentre que a Fukushima les detonacions d'hidrogen han afectat només l'edifici que conté les unitats.

stats