TRANSIT.GENCAT.CAT
Microsites CAT Serveis 23/12/2016

Per Nadal, demanem seguretat viària

En aquest període festiu, en el qual són típics els àpats familiars i les celebracions, el Servei Català de Trànsit recorda la incompatibilitat de combinar alcohol i conducció

5 min
Per Nadal, demanem seguretat viària En aquest període festiu, en el qual són típics els àpats familiars i les celebracions,  el Servei Català de Trànsit recorda la incompatibilitat de combinar alcohol i conducció

Les festes nadalenques es caracteritzen per àpats copiosos i celebracions familiars i amb amics en què sovint es beu alcohol. El Nadal, però, no és un període d’excepció per al “si beus no condueixis”, i cal tenir-lo ben present. En cas que no et puguis moure en transport públic, una bona opció és que un familiar o amic no begui i s’encarregui de conduir per evitar riscos innecessaris a la carretera, l’anomenat conductor alternatiu.

I és que cal tenir en compte que gairebé la meitat dels conductors morts l’any passat en accident de trànsit, un 48,9%, havien consumit o bé alcohol, o drogues o fàrmacs, segons dades de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya. Els principals efectes del consum d’alcohol en la conducció són l’augment del temps de reacció, problemes de percepció, d’atenció, control i coordinació, així com també l’increment de la somnolència. A més, tot i que se circuli amb una taxa d’alcoholèmia dins dels marges legals permesos, el fet és que el risc d’accident pot incrementar, atès que l’única taxa segura és el 0,0%.

Conduir + distracció = accident

Segur que aquests dies rebràs un munt de missatges i trucades per desitjar-te bones festes i un feliç any nou, i segur que et faran molta il·lusió i voldràs llegir-los i contestar-los tots de seguida, però per la seguretat de tots no ho facis mentre estàs conduint.

En aquest sentit, el Servei Català de Trànsit vol posar especial atenció a recordar la importància de mantenir l’atenció durant la conducció i evitar distraccions, atès que aquestes, especialment les relacionades amb l’ús de telèfons mòbils, s’han convertit en la principal causa en els accidents amb víctimes a les carreteres de Catalunya. I és que un de cada tres sinistres mortals i el 28% dels accidents greus d’enguany han estat provocats per aquestes desatencions.

Així és que, mentre condueixis, sempre però també durant aquestes festes, desconnecta el mòbil, estigues alerta i posa tota la teva atenció a la carretera, als senyals de trànsit, als altres vehicles, als vianants, a respectar la velocitat, a mantenir la distància de seguretat, a posar els intermitents... i, sobretot, oblida’t d’enviar o llegir felicitacions amb el mòbil durant la conducció. Tingues present que conduir manipulant el mòbil té els mateixos efectes que circular quadruplicant la taxa d’alcoholèmia.

En trajectes curts, alerta!

Els desplaçaments d’aquests dies festius són principalment trajectes curts que es fan per vies convencionals ja conegudes. És per això que convé recordar que la conducció sempre requereix concentració i atenció per evitar tenir un accident. A més, en aquestes carreteres d’un carril per sentit cal anar amb compte amb els avançaments per evitar topades frontals, el tipus d’accident més mortífer. Encara que arribis tard al dinar de Nadal, no corris al volant, el que és important és arribar.

Un altre consell que cal tenir present és que, per molt curt que sigui el trajecte, ja sigui per carretera o dins de població, si vas amb nens al cotxe sempre han d’anar cordats amb el sistema de retenció adequat als seients de darrere. Una frenada sobtada per un imprevist pot tenir conseqüències greus per als infants si no van lligats. La mateixa recomanació serveix per al conductor i la resta d’ocupants del vehicle: per curt que sigui el desplaçament, el cinturó sempre et protegeix.

Mal temps, bona conducció

El mal temps, tant quan hi ha pluja, neu, gel, boira o vent, i que d’altra banda és tan típic en aquestes dates, empitjora i dificulta les condicions per circular per les carreteres. Per això, des del Servei Català de Trànsit et volem recordar que, si condueixes amb alguna d’aquestes inclemències, cal que tinguis presents dues regles bàsiques: d’una banda, la prevenció, per evitar qualsevol incidència que pugui ser anticipada, i, de l’altra, la prudència, per poder reaccionar i actuar de forma segura davant de qualsevol fenomen meteorològic. Per exemple, disminueix la velocitat per evitar perdre el control del vehicle i augmenta la distància de seguretat entre vehicles. I en cas de situacions extremes que fan que se circuli encara amb més dificultat i perill per a la seguretat viària, com ara una precipitació important, atura’t fora de la calçada, en un lloc apropiat, i senyalitza la teva posició.

Què pots fer des de la prevenció?

Posa el vehicle a punt amb una revisió, ja que a l’hivern està sotmès a unes condicions meteorològiques més dures:

  • Revisa l’estat mecànic general i comprova els frens.
  • Comprova les escombretes i el funcionament de l’eixugaparabrises.
  • Revisa l’enllumenat del vehicle.
  • Comprova els nivells de líquid de fre i d’oli i de líquid anticongelant.
  • Revisa l’estat dels pneumàtics per assegurar una bona adherència a la carretera i evitar la relliscada.
Missatge del Servei Català de Trànsit

ELS 12 PROPÒSITS VIARIS PER AL 2017

  1. ZERO DISTRACCIONS Mentre conduïm, estarem concentrats en la carretera, no utilitzarem el mòbil ni manipularem el GPS ni l’aparell de ràdio o reproductor de música.
  2. NO AL PITJOR VIATGE L’alcohol i les drogues són totalment incompatibles amb la conducció segura perquè alteren les nostres facultats psicològiques i físiques.
  3. PROTEGITS AMB EL CINTURÓ DE SEGURETAT Quan pugem al cotxe ens cordarem el cinturó de seguretat, també en els seients posteriors, encara que fem un desplaçament curt.
  4. ELS INFANTS, SEMPRE CORDATS Si viatgem amb infants, els cordarem sempre amb els sistemes de seguretat adequats en tots els trajectes. Si tenen una estatura inferior o igual a 1,35 metres, hauran d’anar als seients del darrere.
  5. EN MOTO, UNA PROTECCIÓ A CADA PART DEL COS En moto, a banda de portar sempre casc, anirem ben equipats per evitar lesions amb el paviment si patim un accident.
  6. EN BICI I PER CARRETERA, SEMPRE CASC Si ens desplacem en bicicleta per carretera, no oblidarem posar-nos sempre el casc.
  7. SENSE PRESSES Per una conducció més segura i sostenible, respectarem els límits de velocitat.
  8. AMB MAL TEMPS, MÉS PRUDÈNCIA Si conduïm amb pluja, neu, boira o vent, extremarem les precaucions perquè hi ha més risc de patir accidents.
  9. COMPTE AMB LA RUTINA En els trajectes diaris i rutinaris per vies conegudes que ens resulten monòtones, no abaixarem la guàrdia. Hi mantindrem la màxima atenció.
  10. ALERTA AMB ELS AVANÇAMENTS En vies d’un carril per sentit, abans de realitzar un avançament ens assegurarem que hi ha les condicions òptimes per dur-lo a terme, i en cas de dubte no avançarem per evitar xocs frontals.
  11. ATENCIÓ ALS FÀRMACS Si prenem medicaments, ens informarem si els efectes secundaris afecten la conducció. N’hi ha molts que causen somnolència i que poden reduir la nostra capacitat per conduir.
  12. EL VEHICLE, A PUNT Mantindrem en un estat adequat el nostre vehicle i no n’ajornarem les revisions. Així evitarem avaries i accidents.
stats