Política 16/05/2014

Quinze candidats a les eleccions europees es mullen sobre el procés català

La candidata dels Verds, Ska Keller, i Alexis Tsipras, candidat de l'Esquerra Unitària, donen suport al dret a decidir mentre Verhofstadt (Liberals) demana diàleg i Schulz (Partit Socialista) i Juncker (Partit Popular) respecte al marc espanyol

Ara
4 min

BarcelonaEl dret a decidir i el procés sobiranista català es van fer un lloc en el debat electoral d'aquest dijous a Brussel·les amb els cinc candidats a presidir la Comissió Europea. Els Verds, el grup al qual pertany ICV, són l'únic partit europeu que està clarament a favor del procés sobiranista. Guy Verhofstadt, candidat dels Liberals, el grup al qual està adscrit Convergència, es va mostrar més distant. Ahir al debat va assegurar que la UE ha de tenir "un paper positiu" i s'ha de tenir en compte la voluntat de la gent. També ambigu es va mostrar el candidat del grup de l'Esquerra Europea, el grec Alexis Tsipras, tot i que va donar suport al dret a decidir. Els dos candidats dels grans grups, el del Partit Popular i el del Socialista, són els que menys es van voler mullar.

Schulz, Juncker, Verkofstadt, Keller i Tsipras

Jean-Claude Juncker, candidat del Partit Popular Europeu amb suport del PP i UDC: "No vull entrar en aquest debat, que és competència del Regne Unit [pel cas escocès] i d'Espanya. S'han de respectar les Constitucions nacionals. La resta hem de mantenir el silenci".

Martin Schulz, candidat del Partit Socialista Europeu amb suport del PSC: "No hi ha cap guió per a aplicar de la mateixa manera a tots els països. Cada cas és diferent. Si Escòcia vota 'sí', serà un precedent per a altres casos. Però la situació en altres països és totalment diferent".

Guy Verhofstadt, candidat dels Liberals Europeus amb suport de CDC: "La UE no s'hi ha d'involucrar. Deixem que Espanya i els catalans decideixin. Cal tenir en compte què pensa la gent".

Alexis Tsipras, candidat de l'Esquerra Unitària amb suport d'EUiA: "L'esquerra europea respecta el dret d'autodeterminació dels pobles. No sóc partidari de canviar fronteres. Catalunya i Escòcia podrien tenir una autonomia reforçada en un marc federal".

Ska Keller, candidata dels Verds Europeus / Aliança Lliure Europea [veure vídeo de l'entrevista amb l'ARA] amb suport d'ICV i el vistiplau d'ERC: "Catalunya i Escòcia tenen el dret a decidir. Si sóc presidenta de la Comissió Europea els donaré la benvinguda a la UE".

Debat de l'ARA i la Cambra de Comerç amb els candidats catalans de les eleccions europees del 25-M / FRANCESC MELCION

Curiosament, en el debat de TVE, ni Miguel Arias Cañete ni Elena Valenciano van fer referència al procés català. S'hi han pronunciat, però, durant la campanya. També, òbviament, els candidats catalans.

Ramon Tremosa, candidat de CiU (CDC forma part del grup del Partit Liberal Europeu i UDC del grup del Partit Popular Europeu): "Volem que les institucions europees facin seu el referèndum del 9-N i que un cop realitzat respectin el seu resultat". "Escòcia, entre la consulta i la proclamació d'independència, negociarà amb Brussel·les el seu manteniment a la UE".

Francesc Gambús, candidat d'UDC (UDC del grup del Partit Popular Europeu): "La consulta és irrenunciable. Digui el que digui Juncker, Unió votarà a favor del dret a decidir al Parlament Europeu".

Josep M. Terricabras, candidat d'ERC (ERC forma part de l'Aliança Lliure Europea): "La condició 'sine qua non' per a la independència és la voluntat expressada per la ciutadania catalana". "No hi ha res automàtic, però no cal dramatitzar. Fora de la UE no hi ha l'infern. Noruega i Suïssa són feliços i viuen bé".

Ernest Maragall, candidat de Nova Esquerra Catalana (dóna suport a l'Aliança Lliure Europea): "Som aquí perquè som socialistes, no perquè ens haguem fet independentistes. Som aquí perquè sabem que avui la independència és la millor solució per a Catalunya. N'estem convençuts".

Santiago Fisas, candidat del PP de Catalunya (forma part del Partit Popular Europeu): "Una hipotètica Catalunya independent quedaria automàticament fora de la UE. Qui hi voldria invertir?"

Javi López, candidat del PSC (forma part del Partit Socialista Europeu): "La proposta que deia un editorial del 'Financial Times', i que és raonable en un marc de sobiranies compartides des de la reafirmació nacional, són canvis institucionals de fons entre Catalunya i Espanya".

Ernest Urtasun, candidat d'ICV-EUiA (ICV forma part dels Verds Europeus i EUiA de l'Esquerra Unitària): "Haurem de demanar a la Comissió Europea que, si el PP no ho fa, pressioni per obligar-los a moure's [i permeti el referèndum]".

Cañete i Valenciano, abans de començar el debat / EFE

Miguel Arias Cañete, candidat del PP (grup del Partit Popular Europeu): "En el supòsit d'una Catalunya independent, que descarto completament, separada d'Espanya, no formaria part automàticament a la UE".

Elena Valenciano, candidata del PSOE (grup del Partit Socialista Europeu): "Hem parlat molt amb el govern espanyol sobre el desafiament sobiranista a Catalunya i el govern sap que pot comptar amb nosaltres per dir un no com una casa a la independència de Catalunya però no pot comptar amb nosaltres perquè no fem res".

Ramón Jáuregui, número 2 a les llistes del PSOE. Va proposar en un acte al Círculo Ecuestre de Barcelona començar a pactar ja una reforma a fons de la Constitució en què s'exclouria el dret a l'autodeterminació i la singularitat de Catalunya tindria també com a límit la solidaritat. Segons el calendari que va proposar, hauria d'aprovar-se la propera legislatura al Congrés, a partir del 2015: "Els adverteixo que si no ho fem aquesta legislatura, la següent pot ser molt tard. Aquesta proposta que fem d'estendre ponts amb Catalunya i Espanya pot ser que en algun moment no tinguin gent per passar-lo, i això em preocupa enormement. És un dilema d'acció política."

stats