Els distintius DOP, IPG i la marca Q garanteixen la qualitat de la producció alimentària

3 min
Segells de qualitat: Catalunya

Denominació d’Origen Protegida (DOP) i Indicació Geogràfica Protegida (IGP) són els segells que distingeixen amb qualitat els productes d’una zona concreta, que tenen un caràcter i sabor únics. Juntament amb la DOP i la IGP també hi ha un tercer distintiu, la marca Q. Els tres segells estan promoguts pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), de la Generalitat de Catalunya, que impulsa una política de foment de la qualitat alimentària. L’objectiu és que el consumidor sàpiga triar, entre les mil i una opcions que té, els productes alimentaris amb més excel·lència.

Els aliments amb els segells DOP i IGP garanteixen qualitat, però a més tenen com a valor afegit el fet d’estar produïts al territori català i gaudir d’unes característiques pròpies. També es dóna la circumstància que els aliments distingits formen part de la dieta mediterrània, considerada la més sana del món pels científics, un patrimoni de Catalunya al qual no es pot renunciar i que cal difondre perquè sigui valorat internacionalment.

Diversitat i qualitat

El model alimentari de Catalunya es basa en la diversitat i la qualitat dels productes. La protecció i la potenciació dels productes tradicionals, el foment de la certificació i l’enfortiment dels mecanismes de seguiment, control i inspecció agroalimentària són la garantia d’aquesta qualitat.

D’altra banda, la varietat de les produccions agroalimentàries a Catalunya ha tingut com un dels principals efectes el desenvolupament d’una important indústria de transformació. La indústria agroalimentària catalana és la primera indústria de Catalunya, ha assolit un altíssim nivell de competitivitat i representa gairebé un 24% del total del conjunt de l’estat espanyol. L’elevat nivell de productivitat i de qualitat d’aquesta indústria ha permès que avui concorri amb èxit en els principals i més exigents mercats del món. I en aquest marc la qualitat és garantia i un factor bàsic per a la competitivitat dels productes catalans.

Catalunya és un país amb una llarga tradició agroalimentària, tant per les seves condicions climàtiques, que li permeten gaudir d’una gran diversitat de produccions agrícoles i ramaderes, com per la bona conjunció entre tradició i l’esperit innovador. Aquestes condicions permeten l’obtenció de productes agroalimentaris ben diferenciats i de molt alta qualitat.

Llistat de DOP i IGP

A Catalunya els productes alimentaris amb DOP són: arròs del delta de l’Ebre; avellana de Reus; formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya; oli del Baix Ebre-Montsià; pera de Lleida; mongeta del ganxet; oli de l’Empordà; oli de Siurana; oli de Terra Alta; oli de les Garrigues; mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya, i fesols de Santa Pau.

Mentre els segells IGP: clementines de les Terres de l’Ebre, llonganissa de Vic, patates de Prades, pollastre i capó del Prat, poma de Girona, torró d’Agramunt, vedella dels Pirineus Catalans, calçot de Valls, pa de pagès català i gall del Penedès.

I els de marca Q: bombons, formatge, peix blau, capó, galetes, pollastre, vedella, conill, mel, porc, xai, torrons de praliné i trufats de xocolata.

Què indiquen exactament la DOP, la IGP i la Marca Q?

La DOP correspon al nom d’un producte originari d’una zona geogràfica determinada. La qualitat o característiques del producte són degudes essencialment o exclusivament al medi geogràfic en què es du a terme la producció, la transformació i l’elaboració.

Una IGP correspon al nom d’un producte originari d’una zona geogràfica determinada. La qualitat, la reputació o una altra característica del producte pot atribuir-se a aquesta zona geogràfica delimitada on es fa la producció o transformació i elaboració.

La marca Q de qualitat alimentària s’atorga a productes agroalimentaris que tenen unes característiques diferencials fixades per un reglament específic que compleixen els requisits dels graus superiors de la normativa vigent en matèria de qualitat agroalimentària i que són certificades per entitats externes.

stats