Ferran Centelles: “Els nostres vins tenen més qualitat que mai, ara cal aprendre a vendre’ls a l’exterior”

Entrevista a, sommelier i crític de vins convidat al Vinorum Think, nou espai de divulgació de l'Alimentaria

3 min
“Els nostres vins tenen més qualitat que mai, ara cal aprendre a vendre’ls a l’exterior” Entrevista a Ferran Centelles, sommelier i crític de vins

Ferran Centelles -exsommelier d’El Bulli, on va treballar durant onze anys- és un dels organitzadors i convidats del Vinorum Think, un nou espai de divulgació, sinergies gastronòmiques i negoci entorn dels vins de l’Estat que l’Alimentaria presenta en l’edició d’aquest any, dins el saló d’Intervin. Acollirà els millors professionals del sector de tot el món. Centelles, que és crític de vins per l’agència JancisRobinson.com i membre d’El Bulli Foundation, assegura que aquest nou espai és una oportunitat per conèixer les últimes novetats del sector del vi, les propostes que estan marcant tendència i els secrets per conquerir consumidors arreu, mostrant al mateix temps la relació íntima del vi amb la gastronomia. A més, considera que serà clau per donar a conèixer els vins de l’Estat internacionalment, la principal necessitat amb la qual es troba el sector.

Quin és l’objectiu del Vinorum Think?

La idea és que sigui un espai de reflexió sobre l’actualitat del vi en què tant professionals com aficionats puguin informar-se i posar-se al dia. Crec que és una oportunitat única de veure les tendències que està agafant el vi avui dia, ja que hi seran presents els principals experts en aquest àmbit, com ara el crític d’espumosos Tom Stevenson, la master of wine Debra Meiburg, el crític Luis Gutiérrez de l’agència Robert Parker The Wine Advocate i José Peñín i Carlos González -el fundador i el director de la Guía Peñín-, entre molts d’altres. També s’han organitzat conferències, maridatges, showcookings i taules rodones, en què es parlarà de diversos factors que afecten el sector, com ara la distribució, la importació, com introduir-se en països emergents, etc. En el meu cas explicaré la meva experiència a l’agència JancisRobinson.com. La idea és que amb el temps aquest espai esdevingui un punt de referència per conèixer l’actualitat i les novetats dins del sector del vi.

En quin moment es troba aquest sector al nostre país?

Crec que està en un moment dolç, la cultura del maridatge està més forta que mai. Tot i així, hi ha dos grans reptes que ha de superar. D’una banda, augmentar el consum intern a Catalunya i Espanya, ja que els últims anys ha disminuït. Es continua bevent vi però la pràctica s’ha sofisticat. Aquell costum d’abans de beure vi amb gasosa al migdia ha desaparegut. Per això també cal donar-lo a conèixer internacionalment. Crec que els nostres vins tenen més qualitat que mai, però ara cal aprendre a vendre’ls a l’exterior. Estem entre els tres països que produeixen més vi del món, però encara falta entendre com comunicar-ho més bé a l’exterior per poder ser més competitius. Per això dins del Vinorum Think donem força importància a aquest aspecte, la comunicació.

¿També és un bon moment per a la figura del sommelier?

Sí, actualment és una figura molt valorada dins els restaurants. La imatge d’aquell sommelier que volia vendre el vi més car està desapareixent, i ara es veu com un amic que fa que el comensal s’ho passi més bé. A més, la figura ha traspassat els restaurants i ara trobem sommeliers a botigues de vins i a altres espais on abans no n’hi havia. És una professió que està en alça. Cada vegada hi ha més sommeliers i la gent entén cada cop més aquesta figura. Això fa que la comunicació amb el client sigui més oberta i amb menys tabús. La cuina tecnoemocional, que van començar xefs com Ferran Adrià, ha modificat molt la relació entre la gastronomia i el vi, i segurament ha influenciat en la figura de sommelier.

Què vols dir amb “una comunicació amb menys tabús”?

Pel que fa a la cultura del vi, crec que encara tenim molts tabús. M’agradaria que es trenquessin falsos mites, com per exemple que el vi negre va amb la carn, que és millor un vi que porta tap de suro, que la Rioja és de més qualitat que el Penedès, etc. Que la gent evités dir la típica frase: “Jo no en sé de vins. Només sé si m’agrada o no m’agrada”. Segur que tothom pot dir alguna cosa del vi que tasta, que és fresc, que fa bona olor, que és de la seva terra, que l’etiqueta és maca, etc. M’agradaria poder parlar del vi amb més llibertat, sense banalitzar-lo però que no fes tant de respecte. Això és el futur somiat del vi.

¿Podries avançar quins vins seran tendència aquesta temporada?

Marcaran tendència els vins que connecten amb el que és autòcton, els vins sostenibles que respecten i entenen el medi ambient i els vins senzills i afruitats que són fàcils de beure i que vénen d’una sola vinya. També tindran èxit els vins més pròxims a un públic modern i menys clàssic. Les grans cases de vins ja es van encaminant cap a aquestes tendències.

stats