17/01/2016

El Barça converteix el futbol en una festa (6-0)

4 min
Suárez i Neymar, celebrant plegats el primer gol del daavanter uruguaià contra l’Athletic Club.

BarcelonaQuan Messi o Neymar alcen la vista abans de xutar una falta o un penal fan aquella mirada dels depredadors als documentals del National Geographic. No hi ha clemència per a l’adversari i la gent ho sap. Per això la graderia del Camp Nou, aquell espai de convivència entre locals i turistes, s’il·lumina amb els flaixos dels telèfons, llestos per enregistrar vídeos que seran penjats a les xarxes socials. L’epicentre futbolístic del món, ara mateix, és el Camp Nou. I al centre del Barça juguen Messi, Neymar i Suárez. L’argentí porta el dorsal 10, i portar aquest dorsal, al futbol, és com portar els galons en un exèrcit: implica que manes, que tothom et mira quan les coses pinten magres. Neymar és el juganer, el terror dels rivals, i Suárez, el golejador. Cada gol seu provoca un petit moviment sísmic, amb onades d’informació que arriben a tots els racons del planeta en pocs segons.

El Barça viu dies feliços. El primer partit després de la gala de la Pilota d’Or de dilluns passat, una Pilota d’Or oferta als espectadors abans dels gols que va ser, de fet, un acte d’homenatge a l’equip. A Messi i els seus amics, aquells nanos amb qui té mirades de complicitat, amb qui desballesta defenses rivals. Amb qui es fa un fart de marcar gols, per poder aparèixer als vídeos que acaben convertits en tresors dels telèfons dels afortunats que el poden veure jugar en directe, encara que sigui un dia. Si Messi va jugar només 45 minuts per precaució, en notar unes molèsties, Neymar va convertir-se en un dimoni per al rival, repartint assistències. I Suárez es dedica a la seva feina: fer gols. Contra l’Athletic, tres, cada un diferent.

El plaer forma part de la rutina d’un Barça que va poder fer-se un nou homenatge contra un Athletic penalitzat per dues errades. Als tres minuts Eraso hauria pogut fer el 0-1 després d’una greu errada de Piqué. Als 5 minuts, l’errada va ser d’Etxeita, que va deixar-se pispar la pilota per Suárez, enderrocat per Gorka: penal i vermella. Messi, entre milers de flaixos, va fer el primer gol i, amb 10 homes, l’Athletic es va limitar a patir. Pensant ja en el partit que els importa als bascos, el de Copa.

Amb Aleix Vidal jugant un molt bon partit per la dreta, al lloc d’Alves, i l’equip titular de les grans ocasions, el Barça va poder treure’s de sobre l’Athletic amb més facilitat de la prevista. La vermella a Gorka va deixar l’Athetic amb poc a fer, malgrat el bon criteri d’Iñaki Williams en atac. Valverde va intentar posar bastons a les rodes a l’atac del Barça per evitar un xàfec i els homes de Luis Enrique van anar cuinant el partit a foc lent, amb pausa i criteri, per donar temps als aficionats a fer les fotos i els vídeos. Neymar, després d’una assistència de Suárez, va fer el 2-0 en una nova errada defensiva de l’Athletic. El brasiler, juntament amb Iniesta, va dedicar-se a mortificar la defensa adversària amb una exhibició de recursos tècnics ofensius. Si Neymar sembla que jugui per divertir-se, com si el futbol fos un desafiament entre nois de barri per veure qui fa més malabarismes, Iniesta mana des de l’elegància. És tan elegant que els rivals sembla, per moments, que gaudeixin amb l’espectacle de la pilota lligada al seu peu. A Neymar, en canvi, el volen fer rodolar per terra. Neymar provoca frustració. Iniesta, admiració.

Suárez es diverteix

El partit va ser tan còmode que Luis Enrique va poder donar descans a Messi –amb unes lleus molèsties als isquiosurals al descans– i va fer entrar Arda Turan. Quan els altaveus van anunciar el canvi, però, els que havien creuat mig món per veure l’argentí no van poder evitar un crit de decepció. Ara bé, el Barça només va trigar 50 segons a marcar el tercer, per fer tornar la rialla als espectadors de la mà de Luis Suárez. Després va arribar el quart, amb Neymar gaudint de l’art de donar assistències, trencat per la banda per oferir a Rakitic el gol (minut 62).

Alba, però, va posar aigua al vi en patir una lesió que va provocar un canvi de posicions nou: Sergi Roberto de lateral esquerre. Moviments tàctics enmig d’un ball plàcid, d’una festa en què Arda Turan va donar una bonica assistència a Suárez i l’uruguaià va fer dos gols més per firmar el seu 'hat trick' i ser, en solitari, el màxim golejador de la Lliga. Suárez remata, Neymar assisteix i Messi va poder descansar. El Camp Nou és una festa.

La Pilota d’Or de Messi, protagonista

Lionel Messi va oferir la seva cinquena Pilota d’Or als aficionats del Barça abans del partit. La directiva del club, de fet, també va voler fer el seu particular homenatge al jugador argentí desplegant una gran pancarta a la zona de lateral quan els dos equips sortien al terreny de joc amb la frase “Enhorabona, Leo” i el dibuix de les cinc Pilotes d’Or. L’argentí després va mostrar el premi, però en el moment de fer-se la fotografia de record va preferir posar amb tots els seus companys titulars contra l’Athletic.