Esports 13/06/2012

Cristiano: brillar avui contra Dinamarca o caure a l'abisme

Jordi Mestre
2 min

"Explicacions per a la derrota? Jo no hi tinc res a dir, pregunteu-ho al seleccionador", declarava Cristiano Ronaldo als mitjans portuguesos. Era l'estiu del 2010 i Portugal acabava de caure eliminat davant d'Espanya, que al final es proclamaria campiona.

La relació de Cristiano Ronaldo amb la seva selecció sempre ha sigut tempestuosa, farcida d'episodis confusos i polèmiques. Estrella absoluta al Reial Madrid i al Manchester United, Bota d'Or europeu dues vegades (2008 i 2011), el jugador de Madeira veu en canvi com el seu potencial es qüestiona constantment quan es posa l'uniforme del combinat lusità.

"El meu somni és guanyar un gran títol amb Portugal", va manifestar Ronaldo poc abans de l'Eurocopa. Cristiano sempre ha mostrat bons desitjos, però mai ha assolit el seu millor nivell jugant amb la selecció. Les estadístiques, estratosfèriques amb el seu club (146 gols en 144 partits en els últims tres anys), es tornen molt més minses amb l'equip nacional: en 91 partits només ha marcat 32 vegades. Les xifres en si no són dolentes, però estan molt lluny del seu rendiment golejador amb el Reial Madrid.

Les polèmiques entre Ronaldo i Portugal tenen un matís personal: tot i ser el capità de la selecció i la seva gran figura, una insidiosa ombra de dubte plana sobre el jugador. "Per a mi un capità ha de defensar sempre el grup, hi hagi èxits o fracassos", va explicar Figo, el futbolista que més cops ha vestit la samarreta lusitana. L'exjugador del Barça, l'Inter i el Reial Madrid va respondre taxativament quan li van preguntar per l'actitud de Ronaldo durant el Mundial del 2010: "Un líder ha de donar sempre la cara i deixar de banda la seva imatge personal", va assegurar.

Jorge Valdano va declarar el 2 de juny que Ronaldo "té molts més valors del que sembla". Per evitar caure eliminat contra els sorprenents danesos, a Cristiano li tocarà demostrar-ho i posar-se la selecció a l'esquena d'una vegada per totes.

stats