Festa completa per tancar l’any

4 min
Luis Suárez, davanter uruguaià del Barça, en el moment de marcar
 El gol contra el Betis.

BarcelonaLa primera part del Barça-Betis va tenir de tot. Dos gols, els dos centrals del Betis lesionats, l’expulsió de Pepe Mel, Messi tocant-se el genoll tres cops després d’una topada, estabornit durant dos minuts per un violent xoc amb Adán, un penal que no ho era errat per Neymar, un gol en pròpia porta de Westermann, un trau amb sang a la cara de Molinero, un arbitratge desastrós de Vicandi Garrido... i, fins i tot, una mica de futbol. Dues pinzellades, plasmades per la brotxa del trident, que van servir perquè el Barça s’assegurés el lideratge de Primera i acomiadés davant més de 83.600 persones un 2015 gairebé perfecte. A la segona meitat, amb el camí fent baixada després que el Betis abaixés els braços, el Barça va rubricar la còmoda victòria contra un equip impotent, un 4 a 0 que podria haver sigut pitjor si els blaugranes no s’haguessin estavellat cinc cops contra els pals.

Rotacions pensant en l’Espanyol

Luis Enrique va guardar-se a la recàmera algunes peces importants de cara al derbi de dissabte, i va donar descans a Gerard Piqué, Andrés Iniesta i Jordi Alba, donant entrada a Thomas Vermaelen, Jérémy Mathieu i Sergi Roberto per oxigenar la línia defensiva. El gener ve carregat, i els quilòmetres a les cames, trident al marge, s’han de dosificar.

Després d’oferir els 5 títols del 2015 davant el públic del Camp Nou, el partit va arrencar travat, amb un futbol tosc i lent, amb més faltes i picabaralles, com les que van tenir Neymar i Molinero, que joc. Orfe de la calma d’Iniesta, el Barça vivia del desplegament físic de Sergi Roberto, exuberant en camp obert, i les aparicions d’una tripleta d’atac que buscava el rècord de gols marcats en un any natural, un rècord que va caure a la segona meitat: 180 gols, superant els registres del Reial Madrid de Carlo Ancelotti al 2014.

Entre puntades de peu i xiulets de l’àrbitre, entre interrupcions i pèrdues constants, el primer avís va caure del costat andalús, recordant al Barça que les sobretaules i els torrons quedaven enrere. Dani Ceballos roba la cartera a Dani Alves, asseu Mascherano amb un gran dríbling i quan es queda davant de Claudio Bravo, lleugerament escorat, apareix la cama salvadora d’Alves per esmenar el seu error inicial.

Múltiple error de l’àrbitre

Tres minuts després va arribar la jugada que va marcar el partit, un cúmul de despropòsits de l’àrbitre basc. Busquets va filtrar una pilota per dalt de la defensa bètica, buscant la diagonal de Messi, però el porter visitant, Adán -el que va fer asseure Casillas al Madrid amb José Mourinho-, va rebutjar la pilota amb el puny i es va endur l’argentí. Un impacte violent que Vicandi Garrido va considerar penal, que va deixar atordit Messi durant un parell de minuts i que va provocar l’esglai del nombrós públic que va voler acomiadar l’equip aquest 2015. Amb l’argentí fora del terreny de joc Neymar va assumir la responsabilitat, però després de pràcticament encarar Adán caminant, va patinar i va tocar la pilota amb les dues botes, que va impactar amb suspens al travesser. Va ser el quart penal fallat aquesta temporada. Les absurditats de la jugada no s’acabaven. Heiko Westermann va anticipar-se a Rakitic per intentar rebutjar la pilota repel·lida pel pal, però el croat va colpejar-lo per darrere, al bessó, i va provocar el gol en pròpia porta del central alemany.

La jugada, que va comportar l’expulsió de Pepe Mel, va aïrar els bètics, els va fer perdre l’ordre inicial i el partit brusc i incòmode que havien aconseguit imposar els andalusos es va acabar. A més, els visitants es van quedar els primers minuts sense els seus dos centrals, Bruno i Westermann, tots dos lesionats.

Al minut 33, per fi, els estilistes van imposar la seva llei. Messi, que va complir 500 partits oficials amb el Barça, va picar suaument la pilota per a la carrera de Neymar, com si l’acompanyés amb un guant, delicat i estètic. El brasiler va retornar la pilota enrere quan encarava el porter rival, intuint que allà havia d’aparèixer l’instint caçador de Messi, autor del 2 a 0 llançant-se depredador a rematar l’assistència del generós Neymar.

Pals i gols

A la segona meitat no hi va haver partit. Tota l’oposició que havia plantejat el Betis durant els primers minuts es va ensorrar. Només sortir del vestidor Busquets va tornar a robar una pilota a tres quarts de camp i va deixar sol Luis Suárez perquè certifiqués el seu primer gol de la nit. Novament Busquets, novament Suárez, demostrant que són els millors en les seves respectives posicions. A partir d’aquí, oportunitats i més oportunitats. Primer Neymar va trobar l’arrel del pal, després va ser Messi en dues ocasions que va topar amb el travesser, una després d’una gran estirada d’Adán. L’última ocasió que va acabar repel·lida pel pal va ser una vaselina d’Alves.

El Barça no tenia encert i era incapaç de certificar la golejada contra un Betis que no trobava la manera de crear perill a la porteria de Bravo. Als minuts finals, i després de la insistència culer, Suárez va repetir diana, per tancar el 2015 amb 48 gols, els mateixos que Messi. L’uruguaià va rebre una assistència de Neymar, d’esquena, sense que quedés clar si la paret amb el seu company era buscada o fortuïta. Fos com fos, Suárez no va perdonar i va ser l’escollit per rubricar un 2015 gairebé perfecte.