Esports 26/06/2015

L’home que li va tallar les cames a Messi

El seleccionador colombià, Pékerman, és alhora padrí i botxí de Leo

Ramiro Martín
4 min
El tècnic argentí de Colòmbia, José Pekerman, durant una sessió del seu equip abans d’enfrontar-se contra l’Argentina a la Copa Amèrica.

BarcelonaPossiblement des d’aquest article estem fent, ara mateix, el que l’argentí i actual seleccionador colombià, José Pékerman, vol evitar de totes totes amb el seu silenzio stampa respecte d’una decisió que marcarà, inexorablement, la seva extraordinària carrera com a entrenador. Li agradi o no, és un fet instal·lat per sempre més en l’imaginari popular del futbol argentí: Pékerman va prendre la decisió. I avui, amb motiu de l’enfrontament amb Messi, la història es recupera. L’actual seleccionador colombià mirarà de tallar el camí del capità argentí cap a la Copa Amèrica, el torneig que Messi desitja més. Les aparicions de Pékerman a la vida de Messi mai no han sigut irrellevants.

Pékerman és alhora padrí i botxí de la vida de Leo a la selecció argentina. De la seva tossuderia va néixer l’operació que va convertir Messi en jugador de l’ albiceleste.

D’Alcorcón a la selecció

El 2003 Pékerman va ser secretari tècnic del modest Leganés. Va arribar-hi de la mà del tsar del rock argentí, l’empresari Daniel Grinbank, com a líder d’un projecte que va resultar fugaç i poc seriós. Vivint a Madrid, Pékerman va sentir parlar de la nova joia argentina, un tal Messi. I el va anar a veure en un partit entre l’Alcorcón i el Barça, a la categoria de cadets.

Després del partit, el diàleg va ser el següent. “Saps qui sóc?”, va preguntar el tècnic. “Sí, Pékerman”, va respondre el petitíssim Leo. “Parlaré amb la selecció argentina perquè et truquin”, li va dir l’actual seleccionador colombià.

La mà dreta de Pékerman durant els anys d’èxit a les seleccions argentines juvenils, Hugo Tocalli -que s’havia quedat entrenant la sub-17 després que Pékerman marxés a Madrid-, va rebre la trucada del seu amic captivat pel talent de Messi. Després d’un llarg periple de tràmits, Leo va debutar amb la selecció argentina, cosa que va neutralitzar l’assetjament del futbol espanyol, que volia nacionalitzar-lo perquè jugués amb Espanya.

El camí es torç

Dos anys després Pékerman, ja seleccionador argentí, li va donar una gran alegria a Leo: el va convocar per a l’amistós contra Hongria de l’ albiceleste absoluta. El partit no va acabar bé, però: el seleccionador va haver d’eixugar les llàgrimes de ràbia de Leo, expulsat amb vermella per un cop de puny a Vilmos Vanczák només 92 segons després d’haver saltat al camp.

Però si fins a aquell moment Pékerman només havia entrat en la història de Leo per donar-li bones notícies, el Mundial 2006, el d’Alemanya, va ser l’excepció. I va quedar segellat en la carrera de tots dos com el de la decisió.

La seqüència és la següent: queden deu minuts per acabar el partit de quarts de final de la Copa del Món i l’Argentina s’està carregant l’amfitrió 0-1, amb gol de Roberto Ayala. Gran partit d’una generació parida pel mateix Pékerman des de juvenils: Riquelme, Aimar, Cambiasso, Mascherano, Sorín... Hernán Crespo demana el canvi i Pékerman té dues opcions: l’altíssim Julio Cruz o Messi. Pékerman decideix enviar Cruz al camp, per reforçar el joc aeri contra l’Alemanya de Miroslav Klose. Ho fa en comptes d’apostar per Leo, capaç de fer parar boja a la contra la pesant defensa rival. Un minut després d’ordenar el canvi, Alemanya marca l’empat amb dos tocs de cap a dins de l’àrea. “Pékerman li ha tallat les cames a Messi”, es va acusar des d’una ràdio argentina, al·ludint a la frase de Diego Armando Maradona després del dòping positiu del Mundial 94 dels Estats Units.

Pékerman va deixar que la tempesta mediàtica escampés. La vida li havia ensenyat les virtuts de la paciència molts anys enrere, quan es va estar quatre anys conduint un taxi o quan va muntar un local per vendre televisors tot esperant que arribés una oferta per tornar a entrenar. “Els que encara em critiquen s’obliden del context”, es va defensar alguna vegada. Entre els que el critiquen, però, mai no hi ha hagut Messi. Al contrari. Pékerman estava segur que el crac reconeixeria la feina feta per ell i el seu equip abans i durant el Mundial 2006.

L’espera va tenir el seu premi anys després, a Zuric, quan, en rebre la seva primera Pilota d’Or, Leo Messi, exquisit, l’hi va dedicar davant tot el panorama futbolístic mundial a Pékerman. “Per haver-me permès jugar un Mundial amb la selecció del meu país”, va dir Messi.

Avui es retrobaran. I segurament hi haurà abraçada.

El xilè Jara provoca Cavani amb el dit al cul

Una de les imatges d’aquesta Copa Amèrica la va protagonitzar Gonzalo Jara, que va provocar l’expulsió d’Edinson Cavani posant-li el dit al cul en el Xile-Uruguai de quarts. L’uruguaià va reaccionar amb una bufetada, que li va valer la segona groga que el va enviar abans d’hora als vestidors. El 2013, el xilè ja se les havia tingut amb Luis Suárez, a qui li va tocar els genitals.

stats