MUNDIAL 2014
Esports 13/07/2014

Un gol de Götze a la pròrroga dóna el seu quart Mundial a una Alemanya més ambiciosa (1-0)

L'Argentina, molt defensiva, ha desaprofitat les seves ocasions i ha acabat castigada en els darrers minuts

Toni Padilla
Els jugadors alemanys celebren el gol de Mario Götze / DAMIR SAGOLJ / REUTERS

BarcelonaAlemanya ja té quatre Mundials i s'ha convertit en el primer equip europeu que guanya el Mundial al continent americà. Un gol de Götze en els darrers minuts de la pròrroga ha decidit una final en què l'Argentina s'ha limitat a defensar els atacs d'un equip més ambiciós, Alemanya, que s'ha sobreposat a lesions de jugadors per endur-se de forma merescuda el títol. Si fa quatre anys Iniesta va fer justícia en els darrers minuts, en aquesta ocasió ha estat Götze, també suplent com Iniesta el 2010, que ha decidit el partit. Messi i Mascherano, tot cor però impotents contra un rival més organitzat, han acabat plorant.

Alemanya ha patit el primer problema durant l'escalfament, quan s'ha lesionat Khedira. Löw ha fet jugar el jove Kramer. Però Kramer també ha caigut lesionat en topar amb Garay, i ha quedat fora de combat. Löw doncs, ha fet entrar Schurrle en un canvi ofensiu. Alemanya ha repetit el sistema dels darrers partits contra França i el Brasil, amb Klose de davanter, i Lahm, de lateral.

El guió de la final ha estat ben clar, ben sincer: Alemanya volia la pilota, atacava amb la pilota als peus, intentant proposar. I l'Argentina esperava ordenada en defensa, tancada sobre el seu terreny de joc, confiant que Messi en faria alguna. El geni del Barça ha creat dues jugades a la primera part que gairebé acaben en gol. En una, als 39 minuts, ha obert un forat per la dreta que ha acabat en una bona ocasió. La més clara, però, ha estat d'Higuaín després d'una errada de Kroos, que ha deixat el davanter del Nàpols tot sol davant Neuer. Però ha xutat fora.

Alemanya ha aconseguit la pilota, però no ha generat ocasions clares fins els darrers minuts de la primera part, amb un xut de Schurrle que ha tret Romero als 38 minuts i un altre Kroos. La més clara ha arribat just abans del xiulet, quan un corner de Kroos ha acabat amb un cop de cap de Höwedes al pal. L'Argentina, sense un Di María lesionat els darrers dies, ha jugat un primer temps conservador, aconseguint bloquejar les idees d'una Alemanya sense espurna.

A la segona part l'Argentina ha fet un pas endavant, i ha donant entrada a Agüero per Lavezzi. I Messi ha gaudit d'una bona oportunitat ja en els primers minuts, amb un xut creuat. Però mica en mica, el partit ha tornat al guió del primer temps, amb tot el joc al mig del camp, molts nervis i pocs moments de màgia.

Messi ha intentat trobar el seu espai en arrencades en que s'escapava de dos o tres rivals, però s'ha trobat massa sort. Els alemanys de la seva part, han intentat enderrocar el mur rival amb un joc d'equip, però no han aconseguit xutar gaire a la porteria d'un Romero que ha vist com un xut de Kroos marxava a prop del pal als 80 minuts. Condemnada a ser una final de molts nervis i poc joc, mica en mica el partit s'ha anat convertint en un acte de masoquisme per als aficionats de les dues seleccions, conscients que un detall decidiria el partit. Un detall per aconseguir trencar la igualtat entre dues propostes oposades que no aconseguien batre la proposta del rival.

Sense gols, el Mundial s'ha decidit per tercer cop consecutiu, com el 2006 i el 2010, després dels 90 minuts reglamentaris. Alemanya ha sortit, ja amb Götze al camp, amb energia al camp, aconseguint crear una ocasió i deixant espais per les contres argentines. Palacio, en la primera errada de Hummels, no ha controlat amb encert sol davant Neuer (97'). A la segona part de la pròrroga, Mascherano s'ha jugat la segona groga, amb els argentins defensant cada cop més tancats. Agüero també ha aconseguit evitar la vermella malgrat donar un cop al rostre de Schweinsteiger, que ha acabat sagnant. I just quan semblava que la final acabaria als penals, Mario Götze ha fet justícia als mèrits alemanys, en rebre una centrada de Schurrle per fer un gol fantàstic que ha donat el quart títol Mundial als alemanys. Amb aquest triomf, Alemanya trenca una ratxa de 24 anys sense guanyar el Mundial i es converteix en el primer equip europeu que guanya el Mundial al continent americà, després d'haver trencat el cor de les dues grans potències locals: el Brasil i l'Argentina.

Messi, perdut entre alemanys, cansat i penalitzat per la tàctica defensiva del seu equip, ha acabat plorant mentre la copa acabava en mans de Lahm.