HANDBOL
Esports 25/09/2014

Torna l'espectacle, torna la Champions d'handbol

El Barça de Xavi Pascual lluitarà amb PSG, Kiel, Flensburg, Vardar o Rhein-Neckar en una de la Lliga de Campions més potent dels últims déu anys

Gonzalo Romero
9 min
Els diferents equips que participen en la Champions / EHFCL.COM

Barcelona116 dies després que el Flensburg alemany es coronés com el millor conjunt europeu de la passada temporada, torna la Champions d'handbol, una de les millors competicions esportives del món. L'emoció, l'espectacle i el talent seran els grans protagonistes d'una de les edicions més potents dels últims deu anys.

Amb un interessant Kadetten Schaffhausen-KS Vive Tauron Kielce que es disputa aquesta tarda, la pilota començarà a rodar en els millors pavellons del vell continent, que tornaran a omplir-se d'aficionats desitjosos de gaudir del millor handbol.

L'equip de Vranjes, vigent campió, defensa la corona europea. El Barça de Xavi Pascual, el Kiel, el PSG, el Vezsprem, el Rhein-Neckar Löwen, el Kielce i el Vardar, entre molts altres, intentaran ser el nou campió d'una Champions que tornarà a decidir-se a Colònia, la seu de la Final Four més mediàtica del món.

La continuïtat, el millor argument

El set inicial del Barça d'aquesta temporada / GONZALO ROMERO

El Barça, que aquesta temporada s'ha reforçat amb Jallouz, Sigurdsson i Gonzalo Pérez de Vargas, encara aquesta nova Lliga de Campions amb l'etiqueta de favorit. Tot i la considerable millora de conjunts com Kiel o Vezsprem, l'equip de Xavi Pascual té l'avantatge de ser un bloc compacte que porta molts anys practicant el mateix handbol.

Pascual ha implantat un estil i una filosofia que es respecta i es millora any rere any. Les baixes de Sterbik, Juanín i Stranovsky han estat brillantment cobertes per Gonzalo Pérez de Vargas i Sigurdsson. Els blaugranes, a més, han incoporat amb Wael Jallouz més centímetres, recursos i qualitat a la seva primera línia.

El conjunt català té l'objectiu i l'obligació d'arribar a la Final Four de Colònia després de caure la temporada passada contra el Flensburg en les semifinals. La màgia de Karabatic, Rutenka i Lazarov serà clau en un curs que pot passar a la història.

A banda dels tres primeres línies, Sigurdsson i Tomàs asseguren gols i encert des dels extrems. El joc posicional del Barça, a més, amb Sorhaindo i Noddesbo treballant de valent per obrir espais en les defenses rivals, es temible i un dels seus millors arguments per optar a la corona continental.

Genis amb pell de zebra

El set inicial del Kiel d'aquesta temporada / GONZALO ROMERO

A banda de l'equip català, el Kiel és l'altre gran favorit per conquerir la Champions. Després de veure com el Flensburg els superava en la gran final la temporada passada i amb l'objectiu d'aixecar el títol continental tres anys després, els alemanys han conformat una plantilla temible aquest estiu després de fitxar a tres dels millors jugadors del planeta.

El català Joan Cañellas, Domagoj Duvnjak –l'MVP del passat Europeu de seleccions del 2014– i Steffen Weinhold –lateral que signa procedent del vigent campió europeu–, arriben al conjunt de 'les zebres' per sumar el seu talent al d'homes com Jicha, Vujin o Palmarsson, un dels genis d'aquest esport. La primera línia alemanya és, possiblement, la millor de tot el món.

Els extrems, tot i no estar a l'altura del talent dels seus companys laterals, prometen gols i efectivitat, tot i que la marxa de Sigurdsson al Barça ha deixat tocat el Kiel. Dominik Klein, titular aquest curs, i Dahmke, que l'any passat va jugar cedit al TSV Altenholz, són la parella d'extrems esquerres. Niclas Ekberg i el veterà Sprenger, per la seva banda, són els jugadors que ocuparan el corner dret de la pista.

La porteria, possiblement, és el punt dèbil del vigent subcampió europeu. A l'espera de Landin, que arribarà la propera temporada per completar la plantilla alemanya, els 'zebres' compten amb els suecs Johan Sjöstrand i Andreas Palicka sota pals. Wiencek i Toft Hansen, dos pivots especialistes tant en tasques ofensives com defensives, asseguren solidesa i força en els sis metres.

Tot i el grandíssim potencial del conjunt entrenat per Gislasson, el Kiel afronta el gran repte de convertir-se en un equip en qüestió de mesos. L'experiment d'ajuntar tants cracs en una mateixa plantilla pot ser tot un èxit, com és el cas del Barça, o un fracàs estrepitós, com en el cas del PSG de les últimes campanyes.

Els 'zebres' van aconseguir aquest mes d'agost la Supercopa estatal després de superar el Rhein-Neckar Löwen, el seu gran rival a alemanya. Actualment, però, són tercers en el campionat de lliga amb un balanç de quatre partits guanyats i dos de perduts, unes estadístiques que aquest equip no es pot permetre.

La constel·lació que vol començar a brillar

El set inicial del PSG d'handbol d'aquesta temporada / GONZALO ROMERO

Parlar de qualitat i d'opcions de guanyar la Champions és sinònim de PSG. Els francesos són els eterns aspirants a fer-se amb un del trofeus més atractius del món de l'esport. La constel·lació d'estrelles, entrenada per un Gardent que encara no ha sabut exprimir els seus jugadors, vol començar a brillar en el firmament handbolístic.

El tècnic, que gairebé no va rotar el seu equip durant l'última campanya, va decidir afrancesar la seva plantilla aquest estiu fitxant a Accambray, Barachet i Omeyer, que han arribat a París en el lloc de Manuel Sierra i el català Antonio García. Els internacionals espanyols, tot i que han rendit a un grandíssim nivell a la capital francesa, no han comptat mai amb l'absoluta confiança de l'entrenador.

L'objectiu era el d'aconseguir una plantilla més completa que l'anterior, i fer oblidar, d'alguna manera, l'estrepitós ridícul que va suposar quedar segon en el campionat de lliga la temporada passada per sota del modest Dunkerque, que es va fer amb el títol, sorprenentment.

El PSG compta amb una primera línia de videojoc formada per Hansen, Narcisse, Kopljar, Csaszar, Bojinovic i els mencionats laterals francesos. Abalo i M'Tia, que en principi seran titulars, són dos dels extrems amb millor mà d'Europa. L'ex de L'Atlètic de Madrid, que ja ha guanyat una Champions amb el Ciudad Real, vol repetir i guiar els seus companys a Colònia, seu de la Final a quatre.

A priori, equips com Barça, Kiel, Vezsprem o Rhein-Neckar Löwen estan per sobre dels francesos, que encara han de demostrar que saben competir. Deixar les accions individuals a una banda i començar a combinar en equip és el gran repte d'aquest PSG.

L'exigència de defensar títol

El set inicial del Flensburg d'aquesta temporada / GONZALO ROMERO

Després de fer una de les millors temporades de la seva història, el Flensburg encara el repte de defensar el títol de la Champions, ni més ni menys. Els alemanys, dirigits per un genial Vranjes, hauran de fer mà del seu talent i del seu esperit de lluita –novament–, per jugar contra els millors conjunts europeus.

La seva plantilla, que ha perdut a Weinhold –actualment al Kiel– i Knudsen, no està entre les més potents de la competició. A més, la baixa del jove central suec Gottfridsson per lesió, deixa tocat a un conjunt alemany que tornarà a ser liderat per Mogensen i l'extrem Eggert, el millor del món en la seva posició.

Per suplir el lateral alemany, el Flensburg ha contractat el suec Jacobsen. L'esquerrà, un dels millors llançadors d'Europa, acompanyarà Glandorf en el lateral dret. L'exjugador del Fraikin Granollers Nenadic, per la seva banda, està cridat a ser un dels referents de l'equip aquest curs. Sense Gottfridsson, el serbi haurà d'agafar més responsabilitats.

Karlsson tornarà a ser el referent defensiu i el veterà Andersson l'encarregat d'aturar els llançaments rivals. El suec va ser un dels jugadors que més va brillar a Colònia fa tres mesos enrere. El danès Lasse Svan Hansen, posarà els gols des de l'extrem dret.

Jacob Heinl, degut a la marxa de Knudsen, serà el nou referent alemany en els sis metres. El jugador té l'enorme repte de fer oblidar "un dels millors pivots ofensius del món", segons el va definir l'any passat el tècnic del Barça, Xavi Pascual.

El talent de l'espanyolitzat Vezsprem

El set inicial del Vezsprem d'aquesta temporada / GONZALO ROMERO

Si el del PSG és un dels projectes esportius més ambiciosos que pitjor ha rendit dins l'handbol mundial en els últims anys, el Veszprem d'Antonio Ortega és tot el contrari. L'exjugador blaugrana ha aconseguit fer del conjunt hongarès el campió que va ser temporades enrere.

Nagy, un jugador que semblava destinat a penjar les botes al Palau Blaugrana després de tota una vida a Barcelona, lidera un equip que any rere any creix una mica més. Aquesta estiu, l'equip d'Ortega s'ha fet amb els serveis de Zeitz i Nilsson, dos jugadors amb experiència i qualitat contrastada dins l'àmbit europeu.

El pivot, un dels més talentosos en atac posicional, aportarà i molt a un equip que combina amb agilitat la pilota. L'alemany, per la seva banda, sumarà experiència a una primera línia que lidera l'espanyol Chema Rodríguez des del centre.

Ilic i Carlos Ruesga són els encarregats de posar el llançament exterior des del lateral esquerre, mentre que l'exblaugrana Ugalde –un dels homes més destacats del Vezsprem– i Gulyás, ocuparan els extrems del conjunt hongarès.

L'equip dirigit per Ortega, que ja compte amb una plantilla espectacular, ha fitxat per a la propera temporada Palmarsson, un dels genis de l'handbol mundial, fet que fa del Vezsprem un equip a tenir en compte en els propers cursos.

Els lleons, els reis d'Alemanya

El set inicial del Rhein-Neckar Löwen d'aquesta temporada / GONZALO ROMERO

Després d'una grandísima campanya que no es va veure traduïda en títols, el Rhein-Neckar Löwen torna a la Champions amb l'objectiu d'estar entre els quatre millors de la competició. Els 'lleons de Mannheim', que la propera temporada perdran al seu porter titular Landin, saben que aquest ha de ser el seu any.

Els alemanys, que actualment són líders de la Bundesliga després de cedir només dos punts en els sis primers partits, van caure eliminats de la passada edició a mans del Barça de Xavi Pascual, que va necessitar signar una remuntada històrica per superar-los.

Amb la intenció d'evitar una nova ensopegada, l'equip de Jacobsen ha fitxat el danès Lars Mensah Larssen, un dels laterals amb major projecció del panorama internacional. L'ex de l'Aalborg arriba per substituir Gorbok, que aquest estiu ha fet les maletes per signar amb el Vardar Skopje macedoni.

El dretà compartirà posició amb el genial central Andy Schmid i el lateral Du Reitz. En la banda dreta seguirà l'islandès Petersson com a home més important. Gensheimer i Groetzki, les estrelles del vigent subcampió de la Bundesliga, brillaran, una temporada més, des dels extrems, així com el pivot Myrhol.

La fam de Talant

El set inicial del Kielce d'aquesta temporada / GONZALO ROMERO

Un dels equips que aspiren a trencar l'hegemonia de Barça i Kiel a nivell europeu és el Kielce. Talant Dujshebaev, un dels millors entrenadors d'handbol del món, compta amb una plantilla equilibrada, solida en defensa i amb talent i gol en atac.

La primera línia formada per Jurecki i Lijewski en els laterals i el veterà Uros Zorman en el centre, representa a la perfecció l'esperit d'aquest conjunt. La força i la potència del lateral esquerre, juntament amb l'habilitat i la intel·ligència de l'exjugador de Ciudad Real, crean una meravellosa simfonia handbolística que fan del Kielce un gran equip.

Szmal en la porteria i els extrems Štrlek i Cupic, titulars en la selecció de Croàcia, sumaran i molt a l'equip. Els dos jugadors són especialistes en córrer el contraatac, fet que obliga els seus rivals a replegar-se amb rapidesa. Julen Aguinagalde, el millor pivot ofensiu del vell continent, tornarà a ser un autèntic malson per els seus rivals des de la línia dels sis metres.

La temporada anterior, el Kielce va caure eliminat a mans del Rhein-Neckar en una de les eliminatòries de vuitens de final més disputades. Aquest any, Talant està decidit a aixecar una nova Champions després de diversos anys en blanc.

Sterbik lidera el nou i millorat Vardar

El set inicial del Vardar d'aquesta temporada / GONZALO ROMERO

El Vardar Skopje és, possiblement, un dels conjunts amb més futur dins l'àmbit europeu. Els macedonis han passat de ser un equip conegut en el seu país, a ser un dels clubs més mediàtics de la Champions. El seu entrenador, l'espanyol Raúl González, és un dels culpables.

L'ex ajundant de Talant a Ciudad Real ha aconseguit formar una plantilla amb un gran esperit de sacrifici. Els jugadors destaquen per la seva capacitat combinativa, un aspecte que equips com el PSG, per exemple, ha descuidat en els últims anys.

El seu encert com a tècnic, a més, s'ha vist premiat per la directiva del club, que ha decidit tirar endavant un ambiciós projecte esportiu i fer del Vardar un equip de referència. Aquesta temporada, els macedonis han contractat els laterals Lackovic i Gorbok procedents de l'Hamburg i el Rhein-Neckar Löwen, respectivament.

A banda dels dos grandíssims jugadors, el fitxatge d'aquest estiu ha sigut Arpad Sterbik. El porter, contra tot pronostic, va decidir mesos enrere deixar el Barça i fitxar per l'equip on el jove Álex Dujshebaev brilla amb llum pròpia.

Brumen i sobretot l'hàbil Dibirov són els encarregats d'ocupar els extrems, mentre que Chipurin es farà fort en la posició de pivot.

stats