HANDBOL
Esports 16/01/2015

Gonzalo Pérez de Vargas esvaeix els dubtes de la selecció espanyola d'handbol (38-33)

La selecció espanyola inicia la defensa del títol mundial a Qatar amb un triomf sobre Bielorússia

Jorge Maqueda realitza un llançament durant el partit contra Bielorússia / OLIVER WEIKEN / EFE

Doha (Qatar)La selecció espanyola d'handbol ha arrencat aquest divendres la defensa del títol mundial que va guanyar fa dos anys amb una victòria (38-33) sobre Bielorússia, en un partit en què el jove porter Gonzalo Pérez de Vargas s'ha encarregat d'esvair els dubtes que el mateix conjunt espanyol s'havia entestat a crear.

Malgrat que el seleccionador espanyol Manolo Cadenas havia insistir en la prèvia en la necessitat d'un inici contundent per no fer pensar en opcions de victòria a l'equip bielorús, a Espanya li ha costat entrar en acció en aquest Mundial. Almenys en defensa, com demostren els quatre gols (4-4) que el conjunt espanyol ha encaixat en els primers sis minuts de joc, tots ells calcats, amb un jugador bielorús guanyant l'esquena als defensors espanyols en els sis metres.

Curiosament, quan tothom temia els poderosos llançaments de Siarhei Rutenka, que no ha signat el seu primer gol fins als onze minuts, el major perill del conjunt bielorús arribava amb els desdoblaments de l'extrem Aliaksandr Tsitou. Un problema que Espanya ha anat a poc a poc corregint gràcies en gran mesura a les parades del porter José Manuel Serra, que ha esvaït els dubtes que havia deixat durant la fase de preparació, després de signar cinc intervencions en els primers vuit minuts.

Quan no ha estat el pivot Julen Aginagalde, han estat els llançaments a distància de Jorge Maqueda, que ha acabat el primer temps amb quatre gols, o de Joan Cañellas, que com ja estava previst, ha actuat en el lateral esquerre, deixant a Raúl Entrerríos, un altre dels golejadors, la direcció del joc.

Els gols han permès que Espanya assolís als vint minuts una màxima renda de cinc gols (15-10) coincidint amb l'expulsió de Siarhei Rutenka, la gran estrella bielorussa, que ha vist la targeta vermella directa després d'un lleig cop a Viran Morros en un contraatac del conjunt espanyol. Una diferència que amb prou feines s'ha reduït (21-17) quan el partit ha arribat al descans, tot i les nombroses rotacions, fins i tot canvis de sistema defensiu, que han permès veure el debut en partit oficial del jove Alex Duixebàev, que no ha defraudat després d'anotar tres els seus quatre primers llançaments.

En defensa, Espanya mai ha donat la impressió d'ajustar totalment el seu sistema. Una falta d'intensitat que al final ha acabat contagiant al fins llavors efectiu atac d'una selecció espanyola que, sense saber com, s'ha trobat amb Bielorússia a tan sols un gol de distància (29-28) i un partit nou per jugar a falta de tretze minuts per al final.

En aquest temps, ha emergit la figura del jove porter Gonzalo Pérez de Vargas, que amb quatre bones aturades en els deu minuts finals, no només ha acabat de despertar el conjunt espanyol, sinó que ha estat un dels màxims responsables que es ratifiqués un triomf (38-33), que la mateixa Espanya s'havia entestat a qüestionar.