ANÀLISI
Internacional 10/01/2012

La maniobra de Cameron pot fer créixer els partidaris de la independència d'Escòcia

Els independentistes d'Escòcia es freguen les mans. La irrupció del conservador David Cameron en el debat sobre la independència d'Escòcia ha estat vista com una interferència d'Anglaterra

Niall O'Gallagher
1 min
Escòcia farà una consulta per deixar el Regne Unit el 2014

EdimburgAl Partit Nacional Escocès (SNP) estan furiosos de resultes de la proposta del primer ministre britànic, David Cameron, de permetre celebrar un referèndum sobre la independència d'Escòcia però amb condicions, tot i que en el fons admeten que la seva irrupció en aquest debat és una oportunitat per augmentar el suport a la causa independentista.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El Partit Conservador de David Cameron només té un diputat escocès al Parlament de Westminster a Londres, i només 15 dels 129 diputats al Parlament Escocès a Edimburg. Per molts escocesos, els tories no son un partit escocès sinó anglès. La política de Margaret Thatcher –que va governar el Regne Unit sense el suport dels escocesos– i, potser sobretot, la implementació de la coneguda com a Poll Tax –un nou impost igual per a tots els ciutadans– a Escòcia abans que a la resta del Regne Unit, van fer malbé la fama dels conservadors en aquest territori.

A causa d'aquesta antipatia contra els conservadors, molts escocesos que no votarien per la independència veuen amb mals ulls la interferència de David Cameron en el debat sobre el referèndum i això els podria fer canviar d’opinió.

El partit del primer ministre escocès, Alex Salmond, està convençut que no necessita cap poder especial per celebrar una consulta sobre la independència, ja que només pretén fer el referèndum per obtenir un mandat polític de la gent d’Escòcia de cara a obrir negociacions amb el govern Britànic, que té la competència sobre la reforma de la Constitució. I Salmond creu que tot plegat serà més fàcil després de la intervenció de Cameron.



stats