PRÒXIM ORIENT
Internacional 22/07/2017

Abbas talla les converses amb Israel per la crisi dels detectors

El ‘dia de la ira’ acaba amb sis morts, entre palestins i israelians

Eugeni García Gascón
3 min
Abbas talla les converses amb Israel per la crisi dels detectors

JerusalemEl president palestí, Mahmud Abbas, va anunciar ahir que suspenia tots els contactes amb el govern d’Israel, cosa que podria incloure fins i tot la coordinació de seguretat prevista als Acords d’Oslo del 1995. Abbas va posar com a condició per no aplicar la mesura que les autoritats israelianes retirin els arcs detectors de metalls que van instal·lar diumenge passat als accessos a l’Esplanada de les Mesquites de Jerusalem i que són la causa del dia de la ira convocat ahir pels fidels musulmans. “Rebutgem els detectors, Jerusalem és la capital de Palestina”, va insistir.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La d’ahir va ser una jornada tràgica a Cisjordània, amb almenys tres joves palestins morts per trets de la policia i dos israelians apunyalats a la colònia de Neve Tsuf per un assaltant que va ser abatut, tot i que no se sap si també va morir o va resultar ferit.

La regió va viure durs enfrontaments entre palestins, que es negaven a passar per sota dels arcs detectors per anar a pregar a Al-Aqsa, i les forces de seguretat israelianes. Les pedres d’uns van ser reprimides amb gasos lacrimògens dels altres, i diversos carrers i places es van convertir en escenaris d’autèntiques batalles campals. Per tot Cisjordània hi va haver un desplegament considerable de la policia i l’exèrcit israelià.

La crisi actual va esclatar divendres passat, quan un comando de tres àrabs israelians de Galilea va desplaçar-se a Jerusalem i va matar dos policies abans de ser abatuts. Diumenge la policia va col·locar arcs detectors de metalls als accessos a l’Esplanada de les Mesquites, una decisió que la direcció religiosa i política palestina va considerar un canvi unilateral en l’ statu quo del santuari musulmà, on antigament hi havia un temple jueu.

L’argument de la seguretat

Segons el primer ministre, Benjamin Netanyahu, els arcs electrònics únicament volen garantir la seguretat dels fidels musulmans i dels visitants no musulmans, i de cap manera pretenen introduir un canvi en l’statu quo. Però Abbas va atribuir la responsabilitat a Netanyahu, a qui va acusar “d’intentar sabotejar qualsevol possibilitat de pau”. El palestí va contactar amb Jared Kushner, gendre i conseller del president Donald Trump pel procés de pau, per demanar-li una intervenció directa dels Estats Units per evitar que l’actual situació es descontroli del tot. Amb tot, el nord-americà, de fe jueva, no es va comprometre a res i no hi va haver acord.

El dia de la ira es produeix dies després que algunes informacions hagin indicat que els Estats Units han renunciat a la solució dels dos estats, i que Trump està parlant amb el president egipci, Abdel Fattah al-Sissi, i amb el rei Abdal·lah de Jordània perquè es facin càrrec de la Franja de Gaza i de parts de Cisjordània, respectivament.

El gran desplegament policial a la zona vella de la ciutat va impedir l’entrada de pràcticament tots els musulmans que volien pregar al complex de l’Esplanada. De fet, les autoritats religioses van prohibir als palestins passar sota els detectors i només petits grups van desobeir. La decisió de mantenir els detectors la va prendre divendres a la matinada el primer ministre Netanyahu en consultes amb la resta del gabinet de seguretat, on hi havia posicions divergents, però finalment va triomfar la de Guilad Erdan, el ministre de la Policia.

Fins i tot dins la policia hi havia partidaris de retirar els arcs, una posició que defensaven majoritàriament els serveis secrets del Shin Bet i l’exèrcit. No obstant, Netanyahu es va alinear amb Erdan, potser per no transmetre una idea de feblesa davant els palestins. El diari Yediot Ahronot va dir que Netanyahu s’havia enfilat a un arbre i ara necessitaria ajuda per baixar-ne.

stats