TRAGÈDIA A PORTUGAL
Internacional 20/06/2017

“Hem sobreviscut a un tornado de foc”

Algunes de les persones que s’han salvat de l’incendi expliquen com es van protegir de les flames

Raphael Minder
4 min
Una dona plorant ahir  en veure com les flames s’acostaven  a casa seva,  a prop de Pedrógão Grande.

Nodeirinho (portugal)Constantino Gracieta i la seva dona són uns afortunats. Es van ficar dins el cotxe i van intentar escapar del foc que des de dissabte arrasa el centre de Portugal. Però en veure que el camí que creua el seu poble, Mosteiro, estava engolit per les flames, van fer marxa enrere i van ruixar casa seva amb l’aigua d’una mànega.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“La gent va fer tot el que va poder per salvar casa seva”, va explicar Gracieta. “Sabia que, amb la carretera tallada completament i tot el bosc en flames, els bombers mai no podrien arribar prou ràpidament per ajudar-nos”, relata.

Almenys 64 persones no van tenir tanta sort i van perdre la vida a causa de l’incendi, moltes mentre intentaven fugir amb els seus cotxes. Amb 135 ferits, les autoritats van advertir que el nombre de víctimes mortals pel foc -que va començar dissabte, aparentment a causa d’un llamp- encara podria créixer.

Conduint des de Porto, al nord, em vaig endinsar a poc a poc en un paisatge arrasat de terra ennegrida que exhalava fum i semblava que lluités per respirar. A pocs quilòmetres, hi havia carcasses cremades de cotxes al costat de la carretera. En un hi quedava el marc d’una porta, i hi havien posat flors fresques en homenatge a les persones que havien mort en aquell vehicle.

Quan em vaig acostar als senyals de trànsit de les carreteres secundàries, oferien el seu propi testimoni del desastre: molts s’havien fos a causa de la calor.

El nombre de víctimes mortals han convertit la tragèdia en el pitjor sinistre de l’últim mig segle a Portugal, on els incendis mortals s’han tornat cada vegada més severs i rutinaris, ja que els problemes de gestió del sòl se sumen al canvi climàtic, que fa que els estius siguin cada cop més calorosos i secs.

Coordinar la fugida

Ahir els bombers encara lluitaven per dominar l’incendi al centre de Portugal enmig de forts vents i elevades temperatures, malgrat que hi ha dos mil efectius desplegats. Davant d’aquestes circumstàncies i el gran nombre d’incendis que se solen declarar a Portugal, ja n’hi havia que començaven a preguntar-se per què el país no ha fet més per evitar la proliferació de plantacions d’eucaliptus o per millorar els sistemes d’alerta contra els incendis. O per què les autoritats no van informar prou les persones que intentaven escapar del foc.

“Comprenc que és molt difícil controlar un incendi així, però no entenc per què ha sigut tan difícil coordinar el moviment de la gent que intentava fugir de les flames”, comenta Aires Henriques, que va conduir durant diverses hores per camins secundaris per evitar la zona sinistrada.

Ell i la seva dona, Maria Lourdes, anaven dissabte a la tarda cap a casa, al poble de Troviscais, des de Porto, quan un amic va trucar per avisar-los del foc. La policia els va aturar a la IC8, la carretera que travessa aquesta zona, i els va recomanar que agafessin una altra ruta, però sense especificar-los quina. Henriques, que coneix bé l’àrea, recorda: “Hi havia turistes que segurament no tenien ni idea de cap on es dirigien”.

L’atmosfera de tragèdia i de dol nacional que impregna tot Portugal fa que es consideri que ara no és el moment de buscar responsabilitats. De fet, la majoria dels partits polítics han atès la petició del president, Marcelo Rebelo de Sousa: preocupar-se primer de l’actual emergència. Després ja hi haurà temps per a les discussions.

“Ara és el moment perquè les autoritats actuïn, no per als polítics”, va dir el líder del principal partit de l’oposició, de centredreta, Pedro Passos Coelho.Una vegada les flames s’hagin extingit, no hi ha dubte que s’haurà de dur a terme una investigació sobre per què tantes víctimes van morir enmig de carreteres tallades, envoltades pel foc, mentre intentaven fugir en cotxe.

Cases intactes

Al voltant de l’àrea de Pedrógão Grande, diversos residents van relatar que van ser abandonats a la seva sort. Van haver de decidir per ells mateixos com fugien, amb els seus propis mitjans, i cap on.

A mesura que els camins quedaven tallats, els bombers també lluitaven per arribar a cases que quedaven aïllades. A Mosteiro, per exemple, els veïns van explicar que els bombers -que havien viatjat des de la ciutat de Porto de Mós, que està a una hora de distància en cotxe- van arribar al poble molt temps després que el foc ja hagués creuat la localitat.

Manuel Nunes, que camina amb una crossa, explica que va sobreviure perquè la seva cama el va obligar a quedar-se a casa. “No puc descriure el que va passar aquí”, lamenta.

A Nodeirinho, una zona esquitxada per hortes i oliveres, i envoltada d’un gran bosc, onze persones van morir calcinades. Gairebé un quart dels habitants que residien al poble. “Hem sobreviscut a un tornado de foc. És una cosa esfereïdora”, assegura commocionada Silva Céu, que és professora. “Però quan després t’adones que els teus familiars o amics han mort dins del cotxe o en qualsevol altre lloc... no tinc paraules per explicar com em sento”, afegeix. Céu va sobreviure perquè, com d’altres, es va quedar a casa seva. El foc va arrasar el seu poble. Alguns habitatges van quedar calcinats però d’altres, com el seu, intactes.

40 pobles evacuats al voltant de l’epicentre del foc

Sense descans i a contrarellotge. Els equips de rescat continuen avui per terra i aire les tasques d’extinció de les flames en l’incendi més greu que ha patit Portugal i que es manté actiu cinc dies després que s’originés, aparentment per l’impacte d’un llamp en un arbre. El balanç de víctimes era ahir de 64 morts i una seixantena de ferits, mentre creixen les crítiques per la descoordinació i la falta d’informació als milers d’afectats. Davant el risc s’han evacuat 40 petits pobles al voltant de l’epicentre del foc. A la tragèdia humana i mediambiental es va sumar un episodi de confusió quan el cap de Protecció Civil va haver de sortir per desmentir la informació donada per equips d’emergència sobre la caiguda d’un avió que participava en les tasques d’extinció. Poc abans els mitjans locals es feien ressò d’un possible sinistre però eren incapaços de determinar si es tractava d’un aparell portuguès o espanyol. Finalment les autoritats van atribuir el rumor a l’esclat d’una caravana abandonada amb bombones de gas, que va ocasionar una forta explosió. El foc ha cremat més de 30.000 hectàrees i es percep clarament des d’un satèl·lit de la NASA. ARA

stats