Internacional 25/08/2012

L'Organització d'Estats Americans dóna suport a l'Equador pel cas Assange

L'OEA mostra la seva solidaritat amb el país sud-americà davant l'amenaça del Regne Unit d'entrar a la seva ambaixada, on hi ha el fundador de Wikileaks

Efe
2 min

WashingtonL'Equador ha aconseguit el suport dels cancellers i representants de 34 països de l'OEA (Organització d'Estats Americans) davant la suposada amenaça del Regne Unit per entrar a la seva ambaixada a Londres, que han demanat al Govern britànic que es disculpi i retiri la carta que va provocar el conflicte.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La reunió a l'Organització d'Estats Americans (OEA) es va tancar divendres a la nit amb l'aprovació per consens d'una resolució que expressa la seva "solidaritat i suport" a Equador en la defensa de la "inviolabilitat" de la seva ambaixada, on hi ha el fundador de Wikileaks, Julian Assange. Després de més de cinc hores de debat, i sense que hi hagués una votació, els representants del continent van donar el vistiplau a un text que es va negociar al marge del debat entre els cancellers i del qual es va eliminar la part que qualificava d'"amenaça" la "situació generada a l'ambaixada d'Equador a Londres".

Encara que no es van oposar al consens, Estats Units i Canadà van expressar les seves reserves a la resolució en dues notes al peu de la mateixa, que indiquen la desaprovació nord-americana al punt que mostra la "solidaritat i suport" al Govern d'Equador, i la canadenca al text en el seu conjunt.

Equador va aconseguir així un caut suport de l'OEA a la seva denúncia de la carta que el Govern britànic va enviar la setmana passada a l'ambaixada equatoriana a Londres, en què advertia de la possibilitat de recórrer a una llei de 1987 que li permetria entrar a la missió i detenir Assange.

El canceller equatorià, Ricardo Patiño, va assegurar sentir-se "enfortit" amb el suport de l'OEA, que se suma al expressat el cap de setmana per la Unió de Nacions Sud-americanes (Unasur) i l'Aliança Bolivariana de les Amèriques (Alba) i es mostrat "segur" que "ara el Regne Unit no complirà la seva amenaça".

El Govern britànic va enviar ahir a la nit una nota diplomàtica a la legació equatoriana a Londres en què assegurava que no hi va haver cap amenaça a la missió, però Patiño va considerar insuficient aquest gest, ja que el seu país esperava una "disculpa pública" de Regne Unit.

Tot i que les negociacions bilaterals se centren fonamentalment en l'asil concedit a Assange pel Govern de l'Equador, la resolució aprovada avui a la OEA no va incloure cap referència a aquest assumpte. Només catorze dels 34 països de l'organització reconeixen l'asil diplomàtic com un assumpte de dret internacional, de manera que Equador no va plantejar tan sols el tema, que es troba estancat davant la negativa del Regne Unit a concedir un salconduit, ja que considera la seva obligació lliurar a Assange a la justícia sueca.

stats