Consum
Internacional 11/02/2013

L'escàndol de la carn de cavall s'escampa a 16 països de la UE

Les autoritats franceses han convocat a una reunió d'emergència tots els representants del sector. París creu que la carn provenia de Romania i el cas posa al descobert l'opacitat de les xarxes de distribució

Ara
2 min

BarcelonaL'escàndol per la venda de productes de menjar preparat que contenen carn de cavall etiquetada com a vacuna ha pres una dimensió europea. Després que les associacions de consumidors espanyoles denunciessin la presència de carn de cavall en hamburgueses elaborades distribuïdes en supermercats. El mes passat les autoritats irlandeses van detectar-ne també a les botigues de Tedesco, Iceland i Lidl.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Set cadenes de distribució franceses han retirat lasanyes i altres preparats de la marca Findus i Comigel després que les autoritats britàniques descobrissin el frau. El ministeri de Consum ha relacionat el cas amb la caiguda del preu de la carn de cavall a Romania, que ha baixat un 30% en els últims mesos.

El cas planteja greus dubtes sobre les complexes xarxes de distribució de la indústria alimentària dins la UE. Fins ara ja hi ha hagut reaccions –a més de França i la Gran Bretanya– a Suècia, Irlanda, Romania i Polònia, i se sospita que poden estar afectats fins a 16 països de la Unió.

Els principals distribuïdors francesos (Auchan, Casino, Carrefour, Grand Jury, Cora, Monoprix, Picard o Système U) han retirat de la venda els productes que havien estat elaborats per un mateix proveïdor, el grup francès Comigel a la seva fàbrica de Luxemburg. A la mateixa planta s'havien fet les lassanyes de Findus que van fer esclatar l'escàndol al Regne Unit. Findus ha anunciat una querella perquè es considera víctima d'un frau, però no n'ha revelat el responsable.

El ministeri de Consum francès ha cridat a una reunió d'urgència aquest dilluns els representants de tota la cadena de producció i distribució del sector. En una investigació inicial, les autoritats han descobert que una marca francesa va comprar la carn congelada a un comerciant xipriota, i aquest, al seu torn havia rebut la partida d'un venedor alemany, que l'havia obtingut en dos escorxadors romanesos.

stats