ESTATS UNITS
Internacional 28/04/2015

Obama rellança el diàleg per a un acord comercial al Pacífic

Natàlia Segura
2 min
Obama rellança el diàleg per a un acord comercial al Pacífic

BarcelonaImpuls de les negociacions

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Europa no és l’únic focus d’interès comercial dels Estats Units. Obama vol rellançar les negociacions del TPP (Transpacífic Partnership), un acord comercial regional equivalent al que s’està negociant amb la UE conegut com a TTIP. Fa deu anys que els EUA negocien amb deu països de la zona Àsia-Pacífic, entre els quals el Japó, Austràlia, el Canadà i Mèxic, i tot indica que en els pròxims mesos es reactivaran les converses. El 23 d’abril es va iniciar el procés d’aprovació d’una llei consensuada entre republicans i demòcrates que permetria al Congrés dels Estats Units donar el vistiplau a l’acord per la via ràpida. Giacomo A.M. Ponzetto, investigador d’economia internacional a la Univesitat Pompeu Fabra, assegura que la llei serveix tant per a l’acord del Pacífic com per a l’acord europeu, però indica que “el fet que el debat mediàtic als EUA s’estigui centrant en l’acord del Pacífic suggereix que l’administració Obama creu que es tancarà abans que l’europeu”.

El contrapès a la Xina

En termes numèrics l’acord del Pacífic seria lleugerament menys important que una zona de lliure comerç amb la UE, però podria tenir una importància estratègica destacada. “Els Estats Units ho veuen com una oportunitat per fer contrapès a la Xina“, explica la investigadora sènior del Cidob Anna Ayuso. No obstant, Ponzetto assenyala que la Xina s’ha fet veure i no descarta que hi pugui entrar, tot i que ho creu molt poc probable. Si es tanca l’acord tal com està, el gegant asiàtic quedaria fora d’una àrea de lliure comerç que representa quasi el 40% del PIB mundial.

Tots dos acords són molt similars pel que fa al contingut, de tal manera que els temes conflictius també coincideixen: els drets de propietat intel·lectual, dels consumidors i la resolució de conflictes estat-inversor. La diferència més destacada és que per als europeus els estàndards de qualitat són més importants que per als socis del Pacífic.

Washington ha apostat per aquestes fórmules de pactes comercials regionals arran de l’estancament de les negociacions multilaterals a l’OMC. Ponzetto creu que “és un problema que siguin regionals” perquè els països que en quedin fora poden patir greus conseqüències econòmiques.

stats