Internacional 14/02/2017

La Xina despunta en tecnologia militar

El domini militar de les forces occidentals es veu eclipsat pel gegant asiàtic, mentre que Rússia du a terme una renovació del seu arsenal

Ara
2 min
Avions J-15 de fabricació xinesa en un dels portaavions de Beijing.

BarcelonaL'informe de l'Institut Internacional d'Estudis Estratègics (IISS, per les seves sigles en anglès) afirma, en el seu informe anual sobre balanç militar, que la Xina és totalment autosuficient en desenvolupament tecnològic militar i, no només l'està fent servir per al propi benefici, sinó també l'està venent a països que antigament no podrien adquirir aquesta armamentística dels països occidentals. D'aquesta manera, l'IISS explica que el gegant asiàtic estaria dotant països com Nigèria o l'Aràbia Saudita d'artefactes avançats. En el cas dels països africans, han passat de comprar tecnologia postsoviètica a demandar el nou material ideat per la Xina.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquestes dades, segons l'informe, serien una raó de pes per als Estats Units per pensar que el país asiàtic passa al capdavant en investigació i desenvolupament militar.

El pressupost oficial de Pequín és 1,8 vegades més alt que el de Corea del Sud i el Japó junts i va representar, l'any 2016, més d'un terç de la despesa total de l'Àsia en aquesta matèria.

La màxima preocupació d'Europa és Rússia. Aquest país, segons les dades de l'IISS, té material bèl·lic més valuós que la força més important de l'OTAN, els Estats Units. El país rus ha renovat el seu armament fa poc temps i moltes de les novetats les ha posat a prova a l'ofensiva de Síria.

Gràfic extret de l'informe de l'IISS, on mostra el potencial de l'armamentística russa davant de la nord-americana.

Europa en conjunt, per ella mateixa i també sota l'aixopluc de l'OTAN, ha incrementat la despesa militar respecte de l'any anterior, però resulta insuficient en comparació amb el PIB general. Mentre l'OTAN va determinar que la despesa havia de ser del 2% del PIB nacional, només dos països han complert la promesa: Grècia i Estònia. El Regne Unit, tot i ser un dels cinc països del món que més recursos ha destinat a la despesa militar, no arriba al 2% designat i es queda en l'1,98%. Tot i així, la mateixa aliança ha defensat l'aportació efectuada.

Les crítiques de Donald Trump a la pobra despesa dels països aliats de l'OTAN ha donat, per tant, resultat. En total, la despesa ha pujat en 10 bilions, respecte del 2015. La mateixa aliança es felicita de la despesa efectuada pel Regne Unit, tot i que el present informe de l'IISS destaca que no han arribat al 2% del seu PIB. Els Estats Units, per part seva, representen el 70% del pressupost de l'OTAN, raó per la qual el president Trump ha criticat obertament els altres països que en formen part.

Pressupost dels països destinats al sector militar.
stats