Internacional 02/05/2011

Els líders europeus destaquen la importància de la mort de Bin Laden en la lluita contra el terrorisme

La Unió Europea diu que el món és ara "un lloc més segur". El 'premier' britànic, David Cameron, assegura que la seva mort portarà un "gran alleujament al món" tot i que diu que cal mantenir la vigilància alta davant el risc de "represàlies"

Efe
3 min

La Unió Europea ha qualificat la mort d'Ossama bin Laden com una "gran fita en la lluita contra el terrorisme" i ha assegurat que la seva eliminació "fa que el món sigui un lloc més segur". En un comunicat conjunt dels presidents del Consell Europeu, Herman Von Rompuy, i de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, qualifiquen Bin Laden de "criminal responsable d'atemptats atroços que van costar la vida de milers de persones innocents".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ambdós presidents han dit que la mort del líder d'Al-Qaida demostra que "aquests crims no queden sense càstig". "La Unió Europea continua treballant amb Estats Units, els socis internacionals i amics del món musulmà per combatre l'assot de l'extremisme global i construir un món de pau, seguretat i prosperitat per a tots".

Gran Bretanya i França recorden que cal mantenir-se alerta

El primer ministre britànic, David Cameron, ha destacat que la mort d'Ossama bin Laden és un "gran pas endavant" en la lluita contra el terrorisme i que l'èxit de l'operació contra el líder d'Al-Qaida "impedirà que continui amb la seva campanya de terror".

Tot i això, el premier ha alertat que ara és important mantenir la "vigilància" davant del risc de represàlies i ha destacat la necessitat d'estar alerta els propers dies i setmanes. "Sens dubte això no marca la fi de l'amenaça del terrorisme radical. Certament, haurem d'estar especialment vigilants en les properes setmanes", ha dit. Cameron també ha indicat que la mort del terrorista "portarà un gran alleujament a tot el món" i ha afegit que "Ossama bin Laden va ser responsable dels pitjors atacs terroristes que el món hagi vist".

El president francès, Nicolas Sarkozy, també ha celebrat la notícia i aquest matí ha comentat que la mort de Bin Laden és "una derrota històrica de la plaga del terrorisme" pero ha recordat que no suposa la fi d'Al-Qaida i que la lluita contra aquesta organització "ha de continuar sense descans". "França saluda la tenacitat dels Estats Units", ha dit, "que el buscaven des de feia deu anys". Sarkozy ha qualificat el terrorista de "promotor d'una ideologia de l'odi i cap d'una organització que ha causat milers de víctimes arreu del món".

Itàlia i Alemanya mostren la seva satisfacció

El govern italià també ha expressat aquest matí la seva "satisfacció" per "l'eliminació del terrorista més buscat". El primer ministre, Silvio Berlusconi, ha expresat "satisfacció" per la mort de Bin Laden i ha definit l'operació dels Estats Units com "un gran resultat de la lluita contra el mal". Això ho ha dit a la seva arribada al Tribunal de Milà, per asistir a una audiència preliminar del cas Mediatre. El ministre d'Afers Exteriors, Franco Frattini, per la seva banda, ha parlat de "gran victòria per als Estats Units i per a tota la comunitat internacional en la lluita contra Al-Qaida i el terrorisme". "Una victòria", ha dit, "que premia els esforços de tots nosaltres, que, al costat dels Estats Units, hem lluitat i seguim lluitant cada dia contra el terrorisme".

Per la seva banda, el ministre d'Afers Exteriors alemany, Guido Westerwelle, s'ha sumat també a les felicitacions als Estats Units per l'èxit de l'operació militar. "El fet que s'hagi acabat amb les maniobres sanguinolentes d'aquests terrorista és una bona notícia per a tots els homes que defensen la pau i la llibertat al món", ha dit després de qualificar Bin Laden com "un dels terroristes més brutals del món". En la mateixa línia que els altres líders europeus, Westerwelle ha suggerit que la lluita contra el terrorisme i l'extremisme no finalitza amb aquesta mort i ha alertat que podrien haver-hi reaccions de represàlies.

stats