ESTATS UNITS
Internacional 13/08/2014

La mort d’un jove negre a mans d’un policia encén Missouri

La comunitat afroamericana s’indigna pel racisme i la desigualtat

Julie Bosman / Erica Goode
3 min
La mort d’un jove negre a mans d’un policia encén Missouri

Ferguson (Missouri)Arran de la tercera nit de protestes al suburbi de Saint Louis, l’FBI va obrir aquest dilluns un procés judicial per investigar el mortal tiroteig d’un jove negre i desarmat a mans d’un policia, dissabte passat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Dilluns a la nit membres del cos policial van fer servir gas lacrimogen i bales de goma per dispersar la multitud de manifestants, la majoria afroamericans. L’objectiu de la policia era evitar que es repetissin els saquejos i els disturbis de diumenge a la nit, que van acabar amb 32 detinguts.

Els manifestants es pregunten quin paper va jugar el racisme -i les creixents tensions entre els veïns i la policia- en la mort de Michael Brown, l’alumne brillant d’institut de 18 anys.

L’encarament va durar més d’una hora, i una dotzena d’homes es van apropar als agents amb les mans enlairades cridant: “No em disparis!” Almenys 100 antiavalots els van il·luminar amb potents focus i van demanar a la gent que tornés cap a casa.

De sobte, es va sentir un tret a la zona fortificada per la policia. Poc abans diversos individus havien llançat pedres als agents.

Segons el cap de la policia de Ferguson, els agents van llançar gas i van disparar “bales de plàstic” després de rebre pedrades i de sentir un tret que provenia dels manifestants.

La comissaria de Saint Louis va confirmar diverses detencions, algunes per agressions a policies. També va afegir que no hi havia cap ferit entre els agents i tampoc entre els manifestants, encara que una televisió local va ensenyar un suposat ferit per bala de goma.

La policia encara no ha volgut identificar l’agent que va disparar Michael Brown.

Tensions i racisme

“Has de començar per la frustració”, va afirmar un dels manifestants. “El tracte entre comunitats no és equitatiu. A les comunitats blanques la policia protegeix de debò; a les negres no és així”.

Ferguson, una ciutat de 21.000 habitants al nord-oest de SaintLouis, ha canviat molt en tan sols una dècada. Els negres, abans minoria, ja suposen dos terços de la població, ja que moltes famílies blanques s’han traslladat als barris pròxims. La majoria de governants i els policies segueixen sent blancs.

El 2013 l’acomiadament d’un supervisor negre encarregat de diverses escoles, totes amb consells escolars formats només per blancs, ja va provocar protestes. I el departament de Justícia segueix investigant decisions parcials i racistes de certs jutjats de família.

“La comunitat segueix molt segregada”, va dir Karen Knodt, capellà de l’església local, amb una congregació de 800 membres, dels quals només quatre són negres. “Les institucions de poder no reflecteixen els canvis demogràfics”.

Les circumstàncies de la mort de Michael Brown, que sortia d’un colmado acompanyat d’un amic, no són del tot clares. La policia assegura que el jove havia agredit primer l’agent que el va disparar; la família i els amics ho neguen.

En una televisió local, l’amic que l’acompanyava, Dorian Johnson, va explicar que l’agent va disparar quan el jove no va voler sortir del mig de la carretera i pujar a la vorera. Va dir que Brown tenia les mans sobre el cap. L’autòpsia va confirmar que li havien disparat diverses vegades.

Els pares de Brown van assegurar en roda de premsa que el seu fill era pacífic i que s’hauria oposat als saquejos de diumenge. L’advocat dels pares també va rebutjar la violència de les protestes i va demanar als testimonis que aportessin dades o vídeos: “Si algú de vosaltres té informació, sisplau, doneu-nos-la”.

El tiroteig ha mobilitzat activistes d’arreu fins a Saint Louis, incloent-hi l’Associació Nacional pel Progrés de les Persones de Color. L’associació ha posat èmfasi en el caràcter pacífic del jove Michael Brown i ha expressat: “Si voleu honorar la seva memòria, feu-ho reclamant justícia sense violència”.

stats