Internacional 09/06/2017

Els britànics castiguen l’aposta de Theresa May per un Brexit dur

Segons els sondejos, els ‘tories’ perdrien la majoria absoluta a la cambra davant l’auge laborista

Quim Aranda
3 min
Theresa May després de votar aquest dijous al seu col·legi electoral.

LondresTheresa May no hauria aconseguit l’àmplia majoria que buscava amb les eleccions d’ahir. La primera ministra britànica hauria fracassat en el seu intent d’aconseguir un “govern fort i estable” per negociar el Brexit amb Brussel·les. Els tories obtindrien 314 escons, 12 per sota de la majoria absoluta i 16 menys dels que tenien el 2015, d’acord amb l’enquesta a peu d’urna que ahir a les 10 de la nit (hora local) difonien la BBC, Sky News i ITV News. Els laboristes, per la seva banda, n’obtindrien 266, 34 més que el 2015.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Si al final de la llarga nit electoral es ratifica l’amarga victòria de May, els resultats qüestionarien tota la seva estratègia de les últimes set setmanes. Internament, quedaria en una situació bastant més feble i en mans dels partits de l’oposició o els partits unionistes d’Irlanda del Nord, pròxims a les polítiques conservadores.

Per la seva banda, les dades del Partit Laborista, sempre segons les projeccions a peu d’urna, suposarien una substancial millora en relació al 2015. De 232 diputats haurien passat a 266. Els resultats suposarien una dolça derrota, que reforçaria el lideratge del veterà Jeremy Corbyn dins del partit. A més, els atorgaria un enorme poder dins del Parlament a l’hora de negociar les condicions del Brexit, que s’allunyarien de les que pretenia imposar May tenint el poder absolut dins la cambra.

La tercera dada molt significativa que mostra el sondeig és que el Partit Nacional Escocès (SNP, en les sigles en anglès) hauria perdut 22 escons, fet que suposaria un revés demolidor per a les seves aspiracions de cara a la convocatòria d’un segon referèndum d’independència. A l’hora de tancar aquesta edició impresa, resultava impossible definir cap a quina banda, si conservadora o laborista, s’hauria inclinat la pèrdua independentista a Escòcia, o bé si s’hauria repartit per igual, fins i tot amb representació per als liberaldemòcrates. De fet, l’enquesta apunta cap a una lleugera recuperació d’aquest partit, que passaria dels 8 escons del 2015 a 14.

Elevada participació

Una de les dades que podrien ajudar a explicar aquests resultats seria l’elevada participació registrada ahir, que podria superar o acostar-se a la del plebiscit sobre el Brexit de l’any passat (72%). Amb tot, l’enquesta de la BBC i la resta de cadenes no deia res en aquest sentit. Però al llarg de tot el dia d’ahir les xarxes socials apuntaven a una participació alta.

El factor jove, la fidelitat més que majoritària que Corbyn hauria aconseguit entre els votants de 18 a 30 anys, podria haver sigut clau per justificar uns resultats que la immensa majoria dels especialistes, i de les cases d’apostes, no preveien.

El missatge de Corbyn contra les polítiques d’austeritat tories, i fins i tot el seu rebuig al Brexit dur que May ha estat defensant podrien ser altres raons que explicarien els resultats, sempre provisionals.

A última hora de la nit, però, a les seus dels principals partits es mantenia una absoluta cautela. Els conservadors, com a mínim, esperaven arribar a la majoria absoluta, i els laboristes desitjaven reduir encara més les distàncies.

El que sembla de tot segur és que si la relació de forces es manté avui com apareixia ahir al vespre, la política britànica s’encamina cap a un període d’inestabilitat que se suma a la que pot provocar els pròxims mesos una negociació de sortida de la Unió Europea de format molt complex.

Encara que les dades de la BBC i la resta de cadenes variessin lleugerament en relació amb els resultats finals, fins al punt d’atorgar la majoria absoluta als tories, la convocatòria d’eleccions avançades per Theresa May ha resultat un absolut desastre en relació amb el que pretenia. Les últimes set setmanes tindrien, doncs, una única perdedora. I és la premier.

stats