LÍBIA
Internacional 02/03/2011

Els Estats Units envien dos bucs de guerra amb 2.000 marines a Líbia

El secretari de Defensa diu que és per "reforçar la capacitat d'evacuació i la resposta humanitària". L'ONU expulsa Líbia del Consell de Drets Humans

Agències
2 min

Nova YorkEl govern dels Estats Units ha enviat a Líbia dos bucs de guerra, el Kearsarge i el Ponce, amb uns 2.000 soldats, que ja han entrat al Mediterrani amb la missió d'ajudar les operacions humanitàries i d'evacuació. “He enviat dos vaixells de la Marina cap al Mediterrani, que arribaran en les properes hores per reforçar la capacitat d'evacuació i resposta humanitària”, va anunciar aquest dimarts el secretari de Defensa, Robert Gates.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El Pentàgon estudia "amb extrema cautela" la possibilitat d'emprendre accions militars contra el règim libi. Qualsevol decisió pot tenir "importants conseqüències" a la regió i en les operacions de combat a l'Afganistan. Gates ha remarcat, a més, que la resolució aprovada dissabte pel Consell de Seguretat de l'ONU no dóna autorització per a l'ús de la força a Líbia, i tampoc hi ha unanimitat dins l'OTAN. "Totes les accions més enllà de l'ajuda humanitària són molt complexes", ha dit.

Mentrestant, l'ONU ha certificat l'aïllament internacional del règim del líder libi, Muamar el Gadafi, amb l'expulsió del país magribí del Consell de Drets Humans. La secretària d’Estat nord-americana, Hillary Clinton, va demanar dilluns celeritat en les decisions del Consell, i un dia després a l'Assamblea General de l'ONU li ha fet cas. Els 192 membres del Consell reunit a Nova York han decidit expulsat per unanimitat Líbia de l’organisme arran de la repressió del president libi Muammar al-Gaddafi sobre la població.

El secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, ha celebrat la decisió perquè obre la porta a investigar la vulneració dels drets humans a Líbia, de la mateixa manera que va fer el Consell de Seguretat dissabte passat.

“Aquestes accions llancen un fort i important missatge –un missatge amb grans conseqüències a la regió i més enllà–, que no pot haver-hi impunitat per aquells que cometen crims contra la humanitat. Tots ells ho pagaran, perquè els principis fonamentals de la justícia i la responsabilitat han de prevaldre”, ha dit Ban Ki-Moon.

stats