'La Marato'
Mèdia 15/12/2014

'La Marató' per les malalties del cor s'acosta als 9 milions de recaptació

El programa solidari ha aplegat testimonis especialment emotius com el del Guerau, un nen de 5 anys que ha explicat ell mateix la malformació que té

Albert Castellví / Sílvia Barroso
8 min

Barcelona'La Marató de TV3' ha recaptat aquest any, durant l'emissió del programa, 8.864.016 euros. L'última actualització s'ha fet quan faltava poc per a la una de la matinada. De tota manera, les aportacions, que aquest any es dedicaran a la recerca sobre les malalties del cor, es podran continuar fent fins al 31 de març, dia en què hi haurà el marcador definitiu.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Durant la jornada televisiva –presentada per Mònica Terribas i Quim Masferrer i que havia arrencat a les 8 del matí a Catalunya Ràdio amb Sílvia Cóppulo– metges i experts han divulgat el coneixement que es té sobre els diversos aspectes de les malalties abordades i han reivindicat la recerca. Però els principals protagonistes han estat els testimonis: afectats de malalties del cor i les seves famílies que han explicat històries de superació i d'altres que són autèntiques lliçons sobre com gestionar la pèrdua i l'adversitat.

Un nen de 5 anys amb una malformació

Aquest any, un dels que s'ha ficat el públic a la butxaca clarament ha estat un nen de 5 anys, el Guerau Pallàs. Amb claredat i simpatia, ha explicat la malformació que té al cor. Només té un ventricle. I ell ho explica dient que el seu cor és "especial" perquè hi té "tres caixetes", en lloc de les quatre que hi hauria de tenir, dues aurícules i dos ventricles. No perd el somriure mentre ho explica perquè hi ha una "doctora màgica" que li "arregla" el cor. Els pares d'en Guerau, la Sara i el Xevi, i la cardiòloga pediàtrica Àngels Puigdevall —la doctora 'màgica'—, de l'Hospital Josep Trueta, de Girona, l'han acompanyat en l'entrevista al plató i han explicat els tràngols que han passat –més d'una vegada han hagut de preparar-se per si es produïa una mala notícia–, les diverses operacions a les quals s'ha sotmès el nen i per què són difícils els casos de ventricle únic.

Una família amb 9 afectats pel gen placofilina

Un dels moments més difícils del programa –la mateixa Mònica Terribas ha tingut dificultats per contenir l'emoció durant la conversa– ha estat l'entrevista a la parella formada per Anna Bertran i Xavier Valls, que fa un any van perdre un fill d'11 anys, en Guillem, de mort sobtada. Va ser aleshores quan es va descobrir que a la família de l'Anna hi ha hagut 9 persones afectades per un gen anomenat placofilina que causa una displàsia al cor que pot provocar la mort sobtada. La mare de l'Anna té el gen, el seu germà –que també es deia Guillem– en va morir als 14 anys –tot i que en aquell moment, fa 25 anys, no ho van saber– i un altre dels seus tres fills, l'Aleix, el germà petit del Guillem, també el té.

També l'Ignasi Arbusà ha explicat el seu cas de cardiopatia hereditària. Té una malaltia congènita que ha descrit com una "bomba de rellotgeria" perquè pot provocar la ruptura de l'aorta i la mort immediata sense haver donat cap símptoma abans. Ho va descobrir per casualitat, gairebé en un 'joc', ajudant la seva dona, que és cardiòloga, a provar un equipament nou. I després va saber que ell ha transmès la malaltia a dos dels seus fills.

Una mort sobtada explicada en primera persona

L'emotivitat ha estat intensa quan ha sigut el torn del Gerard Rovira, que ha explicat com va patir una mort sobtada que el va deixar en coma durant setmanes i com dos anys després ell i la seva dona, l'Ester, encara treballen cada dia per superar les seqüeles que li va deixar l'atac a causa dels minuts que va estar sense rec sanguini al cervell.

En Gerard és de Tàrrega i va patir la mort sobtada mentre corria en una cursa a Ivars. El va salvar que, casualment, hi havia cinc metges participant en la cursa. Però el que va venir després no va ser gens fàcil. La seva dona ha explicat com va patir mentre estava en coma. I ara s'esforça amb una logopeda per recuperar la parla i s'empipa perquè no pot treballar. "El que és clar és que els plans no serveixen per a res. Jo només vull viure el dia a dia amb l'Ester", ha dit. I ha anunciat que vol ser "més exigent" amb ell mateix. "Vull parlar millor del que parlo, per exemple", ha dit.

També el Pol Vivó, un nen de primària, ha explicat que té una cardiopatia congènita que s'ha de tractar diàriament. Segons ha dit, els seus companys de classe l'ajuden a recordar quan s'ha de prendre la medicació.

Una farmacèutica de l'estació de Sants de Barcelona ha explicat que gràcies a un desfibril·lador que hi ha en aquestes instal·lacions va salvar la vida a un home que havia tingut un infart. Ruiz ha recordat que per fer servir un desfibril·lador només cal seguir les instruccions que dóna, verbalment, el mateix aparell.

La franja de tarda ha arrencat amb el testimoni de la Júlia Albà, una noia de 13 anys a qui fa uns mesos van diagnosticar una miocardiopatia d'origen genètic. Acompanyada dels seus amics ha explicat com l'ha afectat la malaltia en el seu dia a dia i ha presenciat una actuació d'Acció, un dels seus grups preferits. De fet, d'aquesta banda era la música que van utilitzar la Júlia i les seves companyes per a la coreografia que van preparar per al 'Videoescoles', un projecte per acostar 'La Marató' als centres educatius catalans.

'La Marató' també s'ha retrobat, 19 anys després, amb la Irene Matas, que va explicar el seu cas a 'La Marató' del 1995, la primera que es va dedicar a les malalties del cor. La convidada ha recordat que va haver de ser operada a cor obert per una insuficiència aòrtica i que ho va passar molt malament, però ha afegit: "Sense recerca jo no seria aquí".

Una altra història de superació és la de la Catalina Echegaray. Diagnosticada d'una cardiopatia congènita en néixer, amb 20 anys va ser operada i se li va implantar una vàlvula biològica. Quan es va quedar embarassada, la vàlvula va començar a fallar, però gràcies a una operació pionera al món va poder seguir endavant amb l'embaràs i avui és mare de l'Otto, un nen d'un any. Ara està pendent d'una nova operació per implantar-li una vàlvula mecànica, que ja ha de ser definitiva.

Testimonis coneguts: Chacón, Carles Prats, Oranich

La secretària de Relacions Internacionals del PSOE, Carme Chacón, ha explicat que va néixer amb una cardiopatia, i que els metges fins i tot van advertir els seus pares que potser no sobreviuria. Entre els testimonis que han passat pel programa de TV3 per explicar que han tingut una malaltia del cor hi ha el presentador del 'Telenotícies migdia', Carles Prats. "Vaig ser un 'nen blau'", ha explicat el periodista, que ha agraït als "magnífics professionals de la sanitat pública" la seva tasca, gràcies a la qual avui pot fer "una vida plena gairebé al 100%". "No puc córrer una marató de 42 quilòmetres, però tampoc en tinc cap ganes", ha bromejat Prats.

L'advocada Magda Oranich ha participat en la part del programa dedicada a conscienciar les dones que les cardiopaties, contra el que es creu moltes vegades, són la principal causa de mort també per a elles. Oranich, que va tenir un atac de cor fa poc, ha afirmat: "Jo vaig morir i vaig ressuscitar. I sóc aquí perquè a cap altra dona li passi el que em va passar, que em va costar adornar-me que els símptomes que tenia eren d'una malaltia cardíaca".

Divulgació

El cardiòleg Ángel Cequier, acompanyat d'Helena Garcia Melero, ha explicat quin és el funcionament del cor comparant-lo amb un pis. També ha mostrat en què consisteixen algunes de les malalties coronàries més comunes.

Més tard, un altre cardiòleg, Manel Sabaté, ha il·lustrat com funciona el cor i què és un infart amb l'ajuda de les alumnes de l'escola de dansa La Fàbrica dels Somnis.

Un cos de dansa il·lustra com es produeix un infart

També ha passat pel plató el doctor Ramon Brugada, que ha explicat com s'ha de fer un massatge cardíac a una persona que hagi tingut una parada cardiorespiratòria. Segons ha explicat, el ritme que cal seguir per fer-ho correctament és el de la cançó 'Stayin' alive', de Bee Gees.

Durant la tarda, el cirurgià cardíac Xavier Ruyra i la cardiòloga Pilar Tornos han explicat quines eines es poden utilitzar per tractar diferents malalties cardiovasculars, com els marcapassos, els desfibril·ladors o les vàlvules.

Música i espectacles

Els primers a actuar en el programa solidari han estat els components del grup Swing Maniacs, i uns minuts més tard Jordi LP i Pep Sala han interpretat el tema 'Sempre hi haurà algú'. També ha pujat a l'escenari del programa Lidia Guevara, que ha cantat 'Lo imposible sólo es complicado'. Per la seva banda, Andrea Motis i Joan Chamorro Quintet han interpretat 'Al·leluia', la banda sonora de l'espot de 'La Marató'. Altres actuacions han estat la d'Omar Iglesias, la de Projecte Mut, la de Manolo García, la de Joan Dausà, la de Rosana i la d'Antonio Orozco, que ha versionat en català el famós 'Coranzón partío' d'Alejandro Sanz.

Un moment curiós del matí ha estat quan s'ha emès el vídeo del 'bodydub' que els treballadors de TV3 han preparat per a 'La Marató':

Però sens dubte el moment més sorprenent d'aquest primer tram del programa ha tingut lloc quan ha entrat al plató Dani Jiménez, que ha tirat a terra Mònica Terribas i després l'ha fet aspirar heli d'un globus i l'ha fet cantar una 'copla':

L'arrencada, a Catalunya Ràdio

La 23a edició del programa solidari, centrada en les malalties cardiovasculars, ha arrencat a les 08.00 a Catalunya Ràdio, on Sílvia Cóppulo ha presentat fins a les 14.00 una edició especial d''El suplement'. A les 10.00 ha començat el programa de TV3, que presentaven Mònica Terribas i Quim Masferrer.

A les 08.30, el conseller de Salut, Boi Ruiz, ha visitat els estudis de Catalunya Ràdio i ha remarcat que Catalunya es troba "al nivell dels països més desenvolupats d'Europa" en matèria de tractament de malalties del cor, i ha deixat clar que, encara que aquest tipus de problemes siguin la principal causa de mort a Catalunya, "la nostra supervivència és molt més alta" que a altres països europeus. A la tarda, Ruiz ha estat entrevistat a TV3, on ha assegurat que 'La Marató' és "una gran festa de Catalunya" i "un fenomen que només pot passar al nostre país".

En el mateix sentit s'ha expressat el president de la Generalitat, Artur Mas, que ha estat entrevistat per TV3 a la Fira de Barcelona, on hi havia l'espai més gran de recepció de trucades per fer aportacions. "Això demostra que 'La Marató' no era flor d'un dia i que tenim un gran país i molt bona gent", ha subratllar.

En el programa radiofònic també hi ha participat la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, que ha remarcat que "el Govern fa la seva feina", però que "aquest és un país summament solidari" i que, en matèria de recerca i sensibilització, "és important sumar esforços".

El director de 'La Marató', Francesc Romero, ha explicat a Catalunya Ràdio que ell havia format part de l'equip del programa en les dues edicions anteriors dedicades a les malalties cardiovasculars, el 1995 i el 2007. "Els actuals avenços en recerca eren inimaginables fa sis anys", ha assegurat.

Per la seva banda, el president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Brauli Duart, ha recordat que "no hi ha cap país més solidari que Catalunya", ja que 'La Marató de TV3' és la que més recapta del món en euros per habitant. Duart també ha explicat en un reportatge que té problemes de tensió i que per aquest motiu se sotmet regularment a proves de salut cardiovascular.

stats