POLÈMICA TELEVISIVA
Mèdia 13/06/2011

La BBC trenca el tabú de la mort en directe

La BBC emet avui un treball sobre l'eutanàsia que inclou la mort d'un home que va demanar ajut per acabar amb la seva vida. No és el primer cop que es veuen imatges similars, però el cas ha estat polè mic.

Albert Castellví Roca
2 min
La BBC trenca el tabú  de la mort en directe

Barcelona.L'escriptor britànic Terry Pratchett va protagonitzar el 2009 el documental Living with Alzheimer's (Vivint amb l'Alzheimer), en què les càmeres mostraven el seu primer any de convivència amb la malaltia. Dos anys més tard, l'autor de la saga Discworld va un pas més enllà i explora en un altre documental les possibilitats que li ofereix la ciència per posar fi a la seva vida quan ell vulgui, abans que l'Alzheimer que pateix estigui massa evolucionat. La BBC 2 -el segon canal de la televisió pública britànica- emet aquesta nit Terry Pratchett: Choosing to die (Escollint morir), que més enllà de tractar un tema tan delicat com és l'eutanàsia mostra el suïcidi assistit de Peter Smedley, un milionari britànic afectat per una malaltia degenerativa.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La mort de Smedley va tenir lloc a la clínica Dignitas, a Suïssa, que fa anys que ajuda a morir malalts terminals cenyint-se a la legalitat suïssa, que no penalitza el suïcidi assistit si la persona que ajuda l'altra a morir no en treu un benefici personal. Tot i així, el fet de mostrar-ho en un reportatge televisiu ha generat força controvèrsia entre els britànics, perquè reobre el debat sobre la legalització de l'eutanàsia al país i, sobretot, perquè planteja la conveniència o no de mostrar per televisió el moment de la mort.

Més d'un precedent

Per molts, el fet que un canal públic presenti en pantalla les imatges dels últims instants de la vida d'una persona implica trencar l'últim tabú de la televisió, tot i que en realitat no és el primer cop que els britànics poden veure un cas semblant. Sense anar més lluny, el 12 de maig el primer canal de la BBC va emetre, dins la sèrie Inside the human body , les imatges de la mort d'un malalt de càncer que, als 84 anys, estava "content de convertir-se en la primera persona a la Gran Bretanya de qui es projectaria el moment de la mort per televisió", segons recollia el diari The Guardian .

En aquest cas, la mort del protagonista va ser per causes naturals, però la televisió britànica també ha mostrat anteriorment un suïcidi assistit. Va ser la cadena privada Sky, que el 2008 va emetre un reportatge sobre el cas de Craig Ewert, un home paralitzat per una malaltia neuronal que també va morir, a petició pròpia i davant les càmeres, a la mateixa clínica Dignitas.

stats