Premsa
Mèdia 17/06/2014

La Federació de Premsa en Català comença a caminar amb 500 capçaleres

La nova entitat ha estat impulsada per les associacions de publicacions comarcals, gratuïtes i revistes

à. G.
2 min
Moment de la signatura de l'acta fundacional

Barcelona @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } Les principals associacions de premsa de Catalunya han signat aquest dimarts la seva constitució com a Federació d'Associacions d'Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals en Català. La nova entitat, que s'ha presentat oficialment al Palau de la Generalitat, amb un acte presidit pel conseller Francesc Homs, agrupa més de 500 capçaleres en català. Segons els impulsors de la Federació, es vol “donar resposta als reptes de futur immediat dels editors, actuar com a patronal del sector i defensar i donar visibilitat la realitat d'aquest col·lectiu i el seu paper com a estructura fonamental de dinamització, difusió i normalització de la llengua i la cultura del país”. La Federació és el resultat de sumar les respectives associacions de revistes, premsa comarcal i mitjans digitals i gratuïts. L'ARA és sòcia d'aquesta Federació.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Entre els projectes que desenvolupa aquesta patronal hi ha la Nit de les Revistes, la Premsa i els Digitals en Català, el Quiosc i l'iQUIOSC.cat, el Banc de Continguts digitals, etcètera. A més, la Federació defensa l'articulació de tots els territoris de parla catalana en un únic mercat comunicatiu.

L'acte va comptar amb la participació de Josep Martí, secretari de Comunicació, que va lloar “el naixement de la federació, que només es pot explicar com un acte de generositat”. Després de recordar que el camí ha estat llarg –prop de vuit anys, des de les primeres converses– ha explicat que aquesta opció de federar-se “permetrà fer més coses i fer coses més grans”.

Carles Ayats, president de l'Associació Catalana de Premsa Comarcal i Local, declarava: “estem convençuts que si fem la feina ben feta, reforçarem el sector dotant-lo de recursos nous que, d'altra manera, serien inabastable. I, si ho aconseguim, el periodisme en sortirà reforçat”. Alfons Udina, president de l'Associació de Mitjans d'Informació i Comunicació, va subratllar per part seva el valor d'haver aconseguit harmonitzar tres associacions que tradicionalment anaven pel seu compte: “És una suma de voluntats. La unió fa la força. Però per a aquesta ocasió manllevo una dita del portuguès: el valor crea vencedors, però la concòrdia, crea invencibles”. Lluís Gendrau, president de l'Appec i de la Federació va cloure l'acte amb una apel·lació a crear un sector “que sigui competitiu i modern” i que inclogui receptors i emissors de tots els Països Catalans: “Estem escrivint una pàgina transcendental del canvi i de l'evolució dels mitjans de comunicació en català. Els nostres mitjans, en tant que informadors, garanteixen el dret a decidir cada dia”.

El conseller Homs va recordar durant l'acte que el català actualment pateix “atacs que vénen de les instàncies de l'estat espanyol”, segons va explicar. “La Federació defensa la nostra llengua pròpia i combat una amenaça ben viva, que pensàvem que estaria superada. Però no: resulta que ara hem d'anar a lluitar contra coses que crèiem superades 30 anys d'enrere”.

stats