LA TRIA 'TECH'
Mèdia 27/07/2013

10 exemples d'aplicació del 'big data'

El 'big data' és el nom que el sector de la tecnologia ha posat al processament i l'anàlisi de grans volums de dades per transformar-los en informació rellevant. Aquests són uns quants exemples d'aplicació actuals, i alguns són inquietants

i
Albert Cuesta
3 min
Big Data

S'estima que el 90% de les dades que existeixen al món han estat creades en els dos últims anys. Un humà de l'actualitat processa més dades en un sol dia que un del segle XVI en tota la seva vida. La digitalització del contingut, l'abaratiment de la capacitat d'emmagatzematge, la proliferació de dispositius mòbils i la popularitat de les xarxes socials s'han combinat per donar lloc a una acumulació de bits sense precedents que seguirà creixent gràcies a l'anomenada 'internet de les coses': l'any 2020 generarem 44 vegades més dades que el 2009. Google processa més de 24 petabytes de dades i la xarxa d'AT&T transporta 30 petabytes més. El 2016, el trànsit mundial d'internet sumarà 1,6 zetabytes, i ja s'està discutint el nou prefix que caldrà crear per referir-se al següent ordre de magnitud.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El 'big data' és el nom que el sector de la tecnologia ha posat al processament i l'anàlisi de grans volums de dades per transformar-los en informació rellevant. Aquests són alguns exemples d'aplicació actuals.

- Netflix, la plataforma de TV i cinema a la carta per internet, registra cada dia 30 milions d'accions de pausa, rebobinat, avançament ràpid i cerca dels vídeos per part dels seus usuaris. D'aquesta manera sap què prefereixen els espectadors i orienta en aquest sentit la producció de noves sèries d'èxit. El canal d'esports ESPN treu cada any una revista dedicada a l'anàlisi de resultats esportius i la influència en la contractació de jugadors i els patrocinis publicitaris.

- Als EUA hi ha 150 ciutats on la policia patrulla de manera preventiva per les zones on un algoritme ha indicat que hi ha més risc de que es produeixin delictes. El portal de dades de l'Ajuntament de Chicago mostra en gràfics la densitat de delictes per barri a partir de les dades d'incidents registrats des de l'any 2001.

- Se suposa que les càmeres de vigilància dels carrers i carreteres ens han de donar seguretat. Però també poden reconèixer fins a 60 plaques de matrícula per segon, i l'ACLU ha comprovat que aquestes dades es conserven durant mesos –en alguns casos, indefinidament–, de manera que proporcionen un registre dels moviments dels vehicles.

- De fet, les dades citades també es fan servir per detectar quins cotxes són robats i quins circulen sense assegurança en vigor, però a la base de dades hi acaben entrant tots. I a mesura que millorin els sistemes de reconeixement facial, les càmeres no podran identificar només el vehicle, sinó també el conductor i saber on hem estat.

- L'empresa de videojocs Electronic Arts registra cada moviment dels participants en el seu joc en línia 'Battlefield 3' –més d'un milió d'usuaris simultanis– i ajusta els escenaris i assigna contrincants en conseqüència. Al món hi ha 1.200 milions de jugadors en línia. Riot Games ('League of Legends') acumula cada dia quatre terabytes de registres del joc dels seus 32 milions d'usuaris mensuals.

- Cada dia es fan al món 5.000 milions de lectures remotes de comptadors d'electricitat. Aquesta informació no serveix només per detectar avaries, sinó també per preveure les necessitats d'ampliació de la xarxa. De fet, les anomalies en els patrons de consum permetrien identificar la presència real de veïns en un tram de carrer i modular la prestació d'altres serveis públics en aquella zona.

- El programa Global Pulse de les Nacions Unides fa servir les dades de connexions de telefonia mòbil –prèviament anonimitzades– per seguir la propagació d'epidèmies, les migracions massives després de catàstrofes naturals i planificar la distribució de l'ajuda humanitària.

- Eric Fischer ha creuat milions de tuits geolocalitzats amb les dades sobre nodes de transport coneguts i ha obtingut així una sèrie de mapes de les rutes més transitades en diverses ciutats i països del món.

- IBM/Cognos proporciona a les operadores de telefonia una plataforma amb la qual els teleoperadors saben en temps real quin grau d'influència social té cada client que els truca, poden valorar les conseqüències de perdre'l i la conveniència d'oferir-li una tarifa més favorable.

stats