Mèdia 13/05/2016

Els reptes en ciberseguretat marquen la 14a Festibity

El director del Barcelona Supercomputing Center obté la menció honorífica

Núria Juanico
2 min
Els reptes en ciberseguretat marquen la 14a Festibity

BarcelonaVal més no guardar secrets als telèfons mòbils. Aquesta és una de les conclusions que van planar ahir en la 14a edició de la Festibity, una festa protagonitzada per les noves tecnologies de la informació i la comunicació que organitza la Facultat d’Informàtica de la Universitat Politècnica de Barcelona (FIB) i la seva associació d’exalumnes. Amb la ciberseguretat com a eix principal, la gala va evidenciar que els smartphones no són fortaleses inexpugnables per als hackers amb ganes de descobrir intimitats.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Els experts en enginyeria inversa i seguretat forense Pau Oliva i Sergi Álvarez van oferir en directe una demostració de hackeig que va servir per mostrar com de fàcil pot ser accedir a un telèfon mòbil si l’usuari no ha pres les precaucions adients. Amb un telèfon Android i un iPhone, els dos hackers van ensenyar com és possible accedir a la llista de contactes dels aparells, enviar missatges i activar la càmera o el micròfon sense que el propietari del telèfon se n’adoni. La demostració va anar acompanyada de les aportacions de la periodista especialitzada en ciberseguretat Mercè Molist, que va aprofitar l’ocasió per fer una defensa dels hackers. “Encara que alguns mitjans de comunicació ens ho facin creure, els hackers no són delinqüents sinó persones amb uns coneixements genials”, va dir.

Més enllà de plantejar reptes de la ciberseguretat i reflexionar sobre el seu paper en la societat actual, la Festibity també va voler reconèixer ahir la tasca d’alguns professionals del sector. Durant la cerimònia es va lliurar la menció honorífica al director del Barcelona Supercomputing Center, Mateo Valero, per la seva trajectòria en l’àmbit de les tecnologies de la informació. Quan va recollir el premi, Valero va destacar la feina dels equips i va subratllar “el paper de les institucions, que són molt més importants que una persona sola”. El director del Barcelona Supercomputing Center també va posar l’èmfasi en la importància de la ciberseguretat. “És un dels temes que cal resoldre actualment, i no és fàcil. Hem de tenir una mica de por de la xarxa, perquè hi ha molta gent que no vol portar-se bé. Cal treballar i fer recerca en aquesta línia”, va assenyalar.

El Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (Cesicat), l’organisme que garanteix i regula la ciberseguretat a Catalunya, va recollir la menció iniciativa TIC. “El premi suposa un estímul per continuar desenvolupant la nostra funció en ciberseguretat a Catalunya, que és un repte important”, va subratllar el director general del Cesicat, Xavier Gatius.

La menció FiberEmprenedors, que reconeix empreses impulsades per fibers -antics alumnes de la Facultat d’Informàtica-, va ser per a Àlex Ríos, el fundador de Happyforce, una empresa pionera en el desenvolupament d’aplicacions mòbils. El professor Josep Fernández Ruzafa va ser reconegut amb la menció FIB, que s’atorga a persones que han desenvolupat una tasca destacada a la FIB.

stats