Televisió
Mèdia 01/03/2011

Avui caldrà resintonitzar sis canals de la TDT que canvien de freqüència

Les directives europees i mundials obliguen a alliberar part de l'espectre, que quedarà reservat a la telefonia mòbil

Albert Castellví
2 min

BarcelonaSis canals de la TDT poden desaparèixer avui dels receptors de molts espectadors. Alguns no se n'adonaran, perquè el seu aparell és capaç de resintonitzar-los sols, però molts altres hauran de fer-ho manualment si volen continuar veient-los. Es tracta de Teledeporte (que desapareixerà d'una de les freqüències que utilitzava fins ara però seguirà emetent en una altra per la qual també es podia veure), Gol Televisión, AXN, Intereconomía, Veo 7 i Canal Club.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Aquesta reubicació respon a la necessitat d'alliberar la major part de l'espectre radioelèctic que actualment s'utilitza per enviar el senyal de TDT però que les directives europees i mundials obliguen a reservar per a la telefonia mòbil. El procés s'ha de completar abans del 2015, i per tant el canvi d'avui és només la primera fase d'un trasllat de freqüències que acabarà afectant pràcticament tots els canals.

Aquest primer pas suposa l'alliberament del múltiplex 66, pel qual emetien fins ara quatre dels canals afectats (Teledeporte, AXN, Intereconomía i Veo 7). Aquests es reubicaran en freqüències que fins ara ja estaven operatives, de manera que no caldrà instal·lar cap nou descodificador. Els altres dos canals es mouen com a conseqüència de la reubicació d'aquests quatre.

L'enginyer de telecomunicacions Xavier Núñez ha explicat a El món a RAC1 que "no hi ha una hora concreta" fixada per al canvi de freqüències d'avui, ja que "s'ha d'anar produint en diversos centres emissors i reemissors", i per tant, per motius tècnics, a cadascun el trasllat es produirà en un moment diferent. A més, Núñez ha destacat que "no hi haurà cap apagada digital abans del 2015", sinó que simplement es "reallotjaran" els múltiplexs, i en la majoria dels casos "els canals emetran simultàniament en dues freqüències" (l'antiga i la nova) durant un període de transició, per tal de facilitar el procés.

L'enginyer ha explicat també que "és molt probable que en les zones de la costa la TDT sigui molt més estable del que és ara" un cop s'hagi completat el canvi de freqüències, ja que la nova franja de l'espectre que s'ocuparà en facilitarà la recepció.

stats