CORRUPCIÓ
Internacional 05/02/2013

La CIA a l'ombra diu que l'elit política espanyola trontolla

El 'think tank' Stratford alerta que els escàndols de corrupció augmenten la crisi de representativitat a Europa. El resultat és la polarització política i més rebuig a les mesures d'austeritat

Ara
2 min
Web del portal d'intel·ligència nord-americà.

Barcelona"Les acusacions de corrupció a Espanya i Itàlia confirmen la crisi de representativitat a la UE, on l'estabilitat de l'elit política espanyola està amenaçada", diu en un informe el 'think tank' nord-americà Stratford, conegut com 'la CiA a l'ombra'.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Stratford considera que els escàndols de corrupció a Espanya i Itàlia "subratllen un aspecte polític profund de la crisi europea: sota una severa crisi econòmica, el suport popular a les elits polítiques tradicionals baixa i el sentiment ' antiestablisment' i l'oposició a l'austeritat creixen". Com a conseqüència, els partits situats als extrems de l'espectre polític s'enforteixen.

"A la majoria de països de l'eurozona, els partits tradicionals perden popularitat per la seva incapacitat d'oferir respostes viables a la crisi", explica l'informe, que recorda que les mesures d'austeritat pactades entre la UE i els governs "han contribuït a la frenada de l'activitat econòmica". També es fa ressò que fins i tot en els països on el govern ha caigut per la crisi, "les noves administracions han continuat aplicant les mateixes polítiques econòmiques suggerides –i en alguns casos, pressionades– per Brussel·les".

Els partits extremistes creixen

Això ha provocat un suport creixent a partits fins ara marginals. "Aquests partits combinen una retòrica antiausteritat amb la critica a l'elit tradicional i es reclamen representants del poble 'real'. Tot i que en alguns països aquest plantejament ve de l'esquerra, en la majoria de casos "Europa veu el creixement de moviments d'extrema dreta que no només rebutgen les polítiques econòmiques de Brussel·les, sinó també el mateix procés d'integració europea i la llibertat de moviments entre països de la UE".

En el cas d'Espanya, el 'think tank' alerta que "està caient el suport popular al govern de Mariano Rajoy", i el compara amb els recents escàndols de corrupció a Itàlia que han afectat el Partit Democràtic i amenacen el mateix primer ministre, Mario Monti. Assegura que la situació a Espanya i Itàlia és "particularment significativa, perquè aquests països són al cor de la crisi i els seus governs tenen una estreta relació amb Brussel·les. Stratford recorda que tant Monti com Rajoy van arribar al poder a finals del 2011, i van substituir governs que van ser forçats a dimitir de manera prematura per la pressió dels mercats i de la UE. "Tots dos van prometre corregir les errades polítiques i administratives dels seus predecessors i tots dos han rebut suport polític i financer de Brussel·les, que va portar una calma temporal als mercats".

Els analistes alerten que "fins i tot si els governs d'Itàlia i Espanya no acaben involucrats directament en les investigacions de corrupció, aquests escàndols arriben en un moment en què tots els països de la perifèria europea s'enfronten a una severa recessió i a nivells rècord d'atur, sobretot entre els joves. Els casos de corrupció només incrementen el rebuig a les mesures d'austeritat, reforcen la manca de credibilitat dels partits tradicionals i estimulen la narrativa ' antiestablishment' dels partits extremistes, cosa que aprofundeix la crisi de representació a Europa".

stats