Internacional 29/08/2015

Egipte condemna tres periodistes d'Al-Jazira a tres anys de presó

L'apel·lació del judici en què es va deportar Peter Greste a Austràlia ha acabat condemnant a presó el seu company Mohamed Fahmy, d'origen canadenc

Efe
2 min
EN GÀBIES 
 Els tres periodistes d’Al-Jazira Peter Greste, Mohamed Fahmy i Baher Mohamed escolten dins d’una gàbia el veredicte de la sentència que ahir els va condemnar a ingressar a la presó, davant la indignació del món, que veu astorat les retallades de la llibertat de premsa a Egipte.

El CaireEl Tribunal Penal del Caire ha sentenciat aquest dissabte a tres anys de presó a tres periodistes d'Al-Jazira acusats de difondre notícies falses i de no comptar amb permisos de treball per exercir la seva professió al país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els reporters s'enfrontaven a un nou judici, després que el Tribunal d'Apel·lació del Caire anul·lés a principis d'any les condemnes a set i deu anys de presó contra Mohamed Fahmy i Baher Mohamed i cinc imputats, entre ells l'australià Peter Greste, deportat a Austràlia al febrer.

El president del tribunal, Hassan Farid, ha estipulat una pena contra Fahmy, Mohammad, Greste i altres dos acusats de tres anys de presó i de sis mesos per un altre imputat. Dos més han estat declarats innocents pel tribunal, que ha insistit que els processats no són periodistes.

Malgrat les contínues denúncies d'organitzacions nacionals i internacionals, les autoritats egípcies han insistit en repetides ocasions que a Egipte no hi ha periodistes empresonats per delictes relacionats amb la llibertat d'expressió. Segons la sentència, a més de treballar sense les acreditacions corresponents, no estaven donats d'alta en els registres de les autoritats corresponents, treballaven per a un mitjà sense autorització, havien introduït al país material per gravar de manera clandestina i emetien des d'un hotel sense comptar amb els permisos pertinents.

Precisament el cas es coneix també com el de la "cèl·lula del Marriot" per ser en aquest hotel del Caire des d'on els periodistes emetien per al canal en anglès de la televisió qatariana Al-Jazira.

Després de la lectura dels veredictes, els acusats, que havien arribat pel seu propi peu al tribunal, han estat detinguts per les forces de seguretat.

La dona de Fahmi, Marwua Fahmi, ha explicat a Efe després d'escoltar la sentència que esperava que el president del país, Abdelfatah al-Sisi, l'indulti. "No hi ha igualtat, esperem que el president l'indulti. Igual que van fer amb Greste, que el deixin marxar. Li van demanar que renunciés a la nacionalitat egípcia per expulsar-lo a Canadà, però després no van complir el seu compromís", ha afegit visiblement afectada.

Peter Greste va ser deportat al febrer per les autoritats egípcies i Fahmi, de nacionalitat canadenca, va renunciar al seu passaport egipci esperant que li fos aplicada una mesura similar a la del seu company australià. La sentència encara pot ser apel·lada davant del Tribunal de Cassació, que ja va anul·lar l'anterior condemna dictada contra ells.

A la sessió també va estar present l'advocada defensora dels drets humans Amal Clooney, dona de l'actor nord-americà George Clooney, i que defensa Fahmi en el procés.

La cadena de televisió de Qatar, que va qualificar el procés de polititzat, va condemnar en un comunicat el veredicte i va assegurar que no s'ha presentat cap prova de que els seus periodistes transmetessin notícies falses.

"La decisió ha estat dictada malgrat que no hi ha proves que donin suport a les acusacions contra ells. La sentència contra els nostres periodistes suposen un atac contra la llibertat d'expressió, de manera que aquest és un dia negre per a la justícia egípcia", afegeix la nota.

stats