DRET A DECIDIR
Internacional 14/10/2012

Escòcia emprèn aquest dilluns el camí del referèndum d'independència

El primer ministre escocès, Alex Salmond, i el seu homòleg britànic, David Cameron, han d'anunciar els detalls de la consulta prevista la tardor de 2014

Marc Vidal
1 min
AL CARRER I AL PARLAMENT Una marxa independentista va recórrer el 22 de setembre Edimburg. El Partit Nacional Escocès té majoria absoluta al Parlament.

EdimburgUn acte al Calton Hill d'Edimburg, l'històric escenari de les reivindicacions nacionals d'Escòcia, aquest territori, que el 1706 va decidir annexionar-se al Regne Unit, donarà aquest dilluns oficialment el tret de sortida a la celebració d'un referèndum d'independència la tardor del 2014. Seguint una cuidada escenografia, el primer ministre escocès, Alex Salmond, rebrà el seu homòleg britànic, David Cameron, a la seva residència oficial a Edimburg, on segellaran una entesa forjada entre els dos governs aquest últim any per fixar les regles del joc sota les quals es farà la consulta.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Salmond ha aconseguit fer prevaler el seu calendari i donar un caràcter pactat i legal al procés. Cameron, criticat per haver fet massa concessions, només s'ha assegurat que hi haurà una sola pregunta: "Esteu d'acord que Escòcia sigui un estat independent?". I només dues respostes: sí o no. S'ha descartat, com volia Edimburg una tercera opció: més transferències al parlament Escocès, en cas de victòria del no.

Podeu llegir la crònica completa de l'enviat especial de l'ARA a l'Ara Premium

stats