Internacional 11/10/2013

L'Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques, Nobel de la pau 2013

El comitè noruec premia aquest organisme encarregat de vetllar per l'aplicació de la convenció internacional contra aquest tipus d'arsenal que va entrar en vigor el 1997

Ara
2 min

BarcelonaL'Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPAQ) ha estat guardonada amb el premi Nobel de la pau aquest 2013.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest organisme, amb seu a l'Haia, vetlla pel compliment de la convenció internacional contra aquest tipus d'armament que van signar 190 països.

El comitè noruec premia l'OPAQ "pels seus esforços extensius" en l'eliminació de les armes químiques i, en el seu veredicte, assegura que amb el premi "vol contribuir a eliminar" aquests arsenals al món.

"El que ha passat a Síria, on s'han usat armes químiques, ha posat de nou al primer pla de l'actualitat la necessitat d'incrementar els esforços per eliminar-les", ha assegurat Thorbjørn Jagland, secretari del comitè.

"Però aquest premi vol ser també un missatge als estats que no han ratificat la convenció i als que no l'han signat. Si us plau, ratifiqueu-la, si us plau, signeu-la", ha clamat Jagland.

Síria, l'últim en signar

L'últim a signar-lo ha estat Síria, sota l'amenaça d'una intervenció dels Estats Units, després de l'atac químic registrat el 21 d'agost d'aquest any als afores de Damasc i que es va atribuir a les tropes del règim.

Des que Síria es va acollir a l'acord, han estat els inspectors de l'Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques els que s'han encarregat del procés de desactivació i destrucció de l'arsenal químic sirià.

Aquesta mateixa setmana, però, l'organisme ha demanat un alto el foc a Síria per poder desenvolupar la seva feina sense patir les conseqüències de la guerra civil que viu el país.

Només sis països no participen d'aquesta organització. Israel i Birmània van signar la convenció però no l'han ratificat, i Angola, Egipte, Corea del Nord i Sudan del Sud ni tan sols van firmar l'acord internacional.

stats