Premsa internacional
Internacional 28/09/2012

Perfil d'Artur Mas al 'Financial Times': "El català amb el futur d'Espanya a les mans"

L'influent rotatiu britànic opina que el president "sempre ha sigut independentista" i interpreta els seus últims moviments dient que, després de la manifestació de la Diada, "va veure un moment històric al seu davant i ara vol atrapar-lo"

Ara
2 min
La imatge que il·lustra l'article del Financial Times

BarcelonaL'influent diari britànic 'Financial Times' dedica aquest divendres un perfil al president Artur Mas.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El rotatiu preveu "una crisi constitucional –en la qual la supervivència de la nació espanyola amb les seves actuals fronteres està en joc– que xocarà de front amb l'eurozona i la crisi fiscal". "Els arguments en aquesta discussió familiar ja són enredats i tendenciosos, però ara que les polítiques identitàries comencen a aclaparar el debat s'estan tornant viscerals", continua el diari, "però Mas no és un precursor del separatisme revolucionari".

Després de fer un retrat de CiU, el 'Financial Times' repassa la trajectòria política del president.

"Ha vist la història al seu davant i vol atrapar-la"

Fent referència a la manifestació de la Diada, el rotatiu es pregunta: "Mas lidera o segueix aquest augment [independentista]?". Citant l'economista Edward Hugh, respon: "Mas sempre ha volgut la independència, però la decisió del Tribunal [Constitucional] de treure la paraula "nació" de l'Estatut va ser el súmmum". L'economista segueix: "La proposta de pacte fiscal va ser només una manera d'aconseguir que gran part de la societat catalana el seguís. Aleshores va venir la manifestació de la Diada i el descobriment que una gran part de la societat no el seguia, sinó que anava uns passos per davant seu. Crec que en aquest punt va fer el salt –veu la història al seu davant i vol intentar atrapar-la."

El diari conclou: "La història, sens dubte, tindrà alguna cosa a dir". I, citant les paraules de Mas durant la seva investidura, tanca l'article: "Els líders són gent que interpreta el significat de cada moment històric i és el deure del govern no tancar les portes als desitjos del poble".

stats