Puerto Rico
Internacional 07/11/2012

Puerto Rico vota massivament contra la independència

En un referèndum no vinculant, els illencs s'han pronunciat a favor de ser l'estat 51 dels Estats Units, i l'opció independentista ha tingut un suport de més del 5% de l'electorat

Ara
2 min
García Padilla apareix davant els seus seguidors després de conèixer els resultats

BarcelonaA Puerto Rico opten pel canvi i trien com a nou governador el candidat del Partit Popular Democràtic (PPD), Alejandro García Padilla, líder d'una formació que prefereix mantenir el present estatus de l'illa com a estat lliure associat (ELA) dels Estats Units.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El retard per part de la Comissió Estatal d'Eleccions en el subministrament de les dades i l'ajustat resultat han provocat que García Padilla no hagi celebrat la victòria fins ben entrada la matinada, mentre que el governador Luis Fortuño s'ha remès al recompte final, que, segons ha dit, no acabarà fins aquest dimecres al matí.

Amb el 86% escrutat, el 47,80% dels vots han estat per al líder del PPD, només 0,61 punts i 9.943 vots més que el governador Fortuño.

Aquests comicis han inclòs una consulta no vinculant sobre l'estatus de l'illa, on, fins al moment, el 53,62% han votat que no volien continuar amb la condició actual d'estat lliure associat. També se'ls ha preguntat què preferien d'entre ser un estat més dels EUA, la independència, o bé ser un estat lliure associat però amb més sobirania. Els porto-riquenys prefereixen ser un estat més dels EUA amb un 62,32% dels vots, és a dir, a favor que Puerto Rico deixi de ser un estat lliure associat, dependent dels Estats Units i que es converteixi en l'estat número 51 de la Unió. Només el 5,2% prefereix que el país sigui completament independent.

García Padilla es va dirigir als seus simpatitzants a la seu del partit de San Juan per anunciar que governarà per a tots els porto-riquenys, en to conciliador i després de reconèixer l'esforç de tots els candidats.

Una criminalitat sense fre lligada al narcotràfic que es va emportar, durant l'any 2011, més de 1.100 persones, una taxa d'atur que s'acosta al 15% i una economia estancada des de fa temps van fer caure la balança a favor del candidat del PPD davant Fortuño, desgastat per quatre anys de govern.

Fortuño va acomiadar prop de 30.000 de treballadors públics -no va dubtar ni un sol moment a l'hora de fer-los fora-, i va tenir un enfrontament amb els sindicats que li va costar una vaga general i un intent fallit de posar en marxa un gasoducte, cosa que va servir perquè els ambientalistes s'hi posessin en contra a les eleccions d'aquest dimarts.

La victòria de García Padilla posa fi a quatre anys de Fortuño davant l'Executiu porto-riqueny, però, significa, sobretot, l'adéu –almenys de moment– a les aspiracions que tenien els annexionistes de fer un pas més cap a la integració de l'illa caribenya als Estats Units.

El tema de l'estatus és la causa que els partits polítics no es constitueixin a l'illa al voltant d'una ideologia socioeconòmica sinó a la posició que agafen respecte a la relació amb els Estats Units, país que li dóna el passaport, la moneda i s'encarrega de la defensa i les relacions exteriors de l'illa.

García Padilla, amb l'ajuda del seu equip de campanya, ha sabut treure's de sobre en els últims mesos l'estigma de polític sense idees clares i sense projecte amb una actitud davant els mitjans de comunicació molt agressiva que no va obtenir resposta amb un Fortuño poc enèrgic.

A partir d'ara haurà de posar en marxa les seves apostes de govern que, segons ha avançat, passen per aprofundir en un estat lliure associat, afavorir la redistribució d'ingressos i la millora de l'educació.

stats