Suïssa
Internacional 09/02/2014

Suïssa vota a favor de tornar a limitar l'entrada d'europeus al seu mercat laboral

El país decideix per un 50,4% en referèndum establir quotes anuals que s'aplicaran d'aquí a tres anys. La consulta és una iniciativa de l'extrema dreta del país, que acusa els nouvinguts de "viure del sistema"

Agències
2 min

GinebraEls ciutadans suïssos han votat aquest diumenge a favor de limitar l'entrada de treballadors de la Unió Europea al mercat laboral helvètic. La consulta és proposta d'un partit d'extrema dreta. Un 50,4% dels participants en el referèndum han votat a favor de la mesura.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

S'establiran, doncs, quotes anuals que hauran d'aplicar-se d'aquí a tres anys. La proposta podria acabar amb tota l'arquitectura d'acords que sostenen els relacions polítiques, econòmiques i comercials de Suïssa amb el bloc comunitari des de principis de la dècada passada.

El partit Unió Democràtica de Centre (UDC), conegut per les seves posicions ultraconservadores i idees xenòfobes, va aconseguir la convocatòria del referèndum sota el lema 'Contra la immigració en massa', al qual ha precedit una tensa campanya a favor i en contra.

L'argument central de la iniciativa és que la immigració no només ha aportat mà d'obra a Suïssa, sinó un nombre creixent d'aturats que s'aprofiten del sistema social i que acaben vivint de les subvencions públiques.

Des de l'entrada en vigor el 2002 dels acords bilaterals entre Suïssa i la Unió Europea –entre els quals figura el de lliure circulació de persones–, la unió helvètica ha vist arribar prop de 800.000 treballadors estrangers, dels quals el 75% són ciutadans comunitaris.

No obstant això, les xifres oficials desmenteixen que aquest flux d'estrangers hagi tingut un impacte negatiu en l'oferta de llocs de feina.

La taxa d'atur a Suïssa va ser l'any passat del 3,2% −un 2,9% el 2012−, amb una taxa del 2,2% entre els ciutadans suïssos, del 6% entre els estrangers i del 5,2% entre els europeus comunitaris, concretament.

Cada cop que Suïssa ha hagut d'ampliar la seva política migratòria, la ciutadania ha estat cridada a les urnes i sempre, des de principis de la dècada passada, la majoria ha estat favorable a obrir les fronteres. Contràriament a aquesta tendència, la proposta sotmesa aquest diumenge a referèndum implicaria –si s'aprova– retornar a un sistema de contingents d'immigrants, de manera que cada any s'imposaria un nombre limitat de permisos de feina per a les persones de la UE.

stats