Internacional 04/09/2015

Una UE superada proposa ara acollir 120.000 refugiats

Orbán alerta que no vol musulmans a Hongria

Esther Herrera
3 min
Un immigrant mirant des de la finestra del tren que la policia hongaresa va aturar ahir a mig camí, dins del seu país, per evitar que arribés a Viena.

Brussel·lesFa mesos que els Vint-i-vuit intenten sense èxit donar la imatge d’unitat i de regió solidària davant de la constant i imparable arribada a les fronteres de la Unió Europea dels que fugen de guerres i misèries. Però amb milers de refugiats al cor de la vella Europa, entre les vies de tren de Calais, a França, o a les costes gregues i italianes, la resposta que intenti solucionar el drama és lluny encara de ser realitat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Al juliol, els socis europeus van aconseguir tan sols comprometre’s a acollir 32.000 refugiats, una xifra clarament insuficient per al degoteig de cada dia i lluny dels 40.000 que va proposar inicialment la Comissió Europea. El drama persisteix i, amb la pressió mediàtica i social arran de les imatges de trens desbordats i morts a les platges, Brussel·les va sortir ahir a anunciar que prepara un mecanisme permanent per distribuir entre els països com a mínim 120.000 refugiats, tres cops més que la quota prevista inicialment.

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, va tornar a apel·lar a la solidaritat, un concepte que fins ara no ha tingut cap efecte. “Acceptar més refugiats no és l’únic que es pot fer, però és un gest de solidaritat real molt important. Una distribució justa d’almenys 100.000 refugiats entre els estats de la UE és el que necessitem avui”, va anunciar.

Un sistema d’acollida permanent

Brussel·les planteja crear un mecanisme permanent que es pugui activar cada vegada que hi hagi una crisi migratòria com l’actual. L’anunci de com serà aquest nou sistema d’acollida es farà dimecres de la setmana que ve, en el discurs sobre l’estat de la Unió del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

Després del discurs de Juncker, els ministres de Justícia i Interior de la UE es reuniran d’urgència el dia 14 per tornar a tractar sobre el drama migratori. I és en aquest marc que França i Alemanya van anunciar ahir que presentaran un pla conjunt per abordar la qüestió.

Després d’una conversa telefònica ahir entre el president francès, François Hollande, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, els dos mandataris van acordar que presentaran mesures sobre l’organització de l’acollida de refugiats, així com per aconseguir un repartiment “just”. També van dir que volien harmonitzar les normes per reforçar el sistema d’asil europeu i assegurar el retorn als països d’origen dels immigrants econòmics, que internacionalment no tenen garantida la protecció.

Orbán no vol musulmans

Molt diferent va ser ahir la resposta des d’Hongria, un dels països que ara mateix més pateixen la pressió migratòria, que acaba d’enllestir una tanca a la frontera amb Sèrbia. El seu primer ministre, Viktor Orbán, va reunir-se a Brussel·les amb els dirigents de les tres grans institucions europees i va dir que l’actual crisi migratòria no és un problema europeu, “sinó alemany”, ja que és on volen arribar, va dir ell, tots els refugiats.

Orbán, un antic líder anticomunista que s’ha distingit pels seus tics autoritaris al govern, va insistir en les mesures que ha emprès per aturar el flux migratori apel·lant al seu passat: “El Teló d’Acer era contra nosaltres, la tanca és per a nosaltres”. I va defensar el dret d’Hongria a decidir que no vol un gran nombre de musulmans al seu territori. “Tots els països tenen dret a tenir un gran nombre de musulmans si volen. Si volen viure amb ells, poden, però nosaltres no volem”, va dir.

stats